Ik had verwacht dat Club Brugge tijdens de winterstop alles in het werk zou stellen om Mbo Mpenza bij Moes- kroen los te weken. Ze moeten toch iets doen om te redden wat er te redden valt. Want wat is op dit moment het probleem van Club ? Dat er vooraan een schakel ontbreekt, een complement voor al die grote spitsen. Hij brengt wat Club Brugge op dit moment vooraan mist : snelheid en creativiteit, het vermogen om tegen een gesloten verdediging iets te forceren, de mogelijkheid om over de grond te combineren.

Mbo Mpenza past als gegoten bij Club en het zou me niet verwonderen als ze hem er alsnog binnenhalen, vooral omdat hij zelf na zijn buitenlandse avonturen te kennen heeft gegeven dat hij graag voor een Belgische topclub wil spelen. Je merkt trouwens dat Moeskroen de afgelopen weken ontzettend actief is geweest op de transfermarkt. En vooraan zit het niet slecht nu Marcin Zewlakow terugkeert en het met Luigi Pieroni een van de allerbeste transfers van het seizoen blijkt te hebben gedaan.

Opvallend veel activiteit was er de voorbije weken ook bij Lokeren. Een paar maanden geleden kreeg Paul Put nog te horen dat er geen geld was voor versterking. En tijdens het tussenseizoen bleek dat geld ook niet voorhanden om Sambegou Bangoura een nieuw contract te geven. Uiteindelijk vertrok hij gratis naar Standard. Met Bangoura nog in hun rangen zouden de huidige investeringen wellicht niet nodig zijn geweest. Gewoon omdat ik me niet kan voorstellen dat Lokeren dan zo diep gezakt zou zijn.

Het kan raar lopen in de voetbalsport. Toen Seyfo Soley van Lokeren naar RC Genk ging, zagen velen in hem een potentiële topper, een kandidaat om op termijn naar het buitenland te vertrekken. Nu vindt Soley bij Heusden-Zolder een laatste strohalm en haalt Genk Eric Matoukou weg bij datzelfde Heusden-Zolder, waar hij tot de beste centrale verdediger uitgroeide. Vreemd genoeg bleek hij voordien bij RWDM haast te verkommeren.

Verrassend is ook de overgang van Danny Boffin naar Standard. Ik vraag me af op welke positie ze hem daar gaan uitspelen. Maar Standard doet wel meer eigenaardige transfers, zoals in het begin van het seizoen, toen er drie nieuwe spelers werden binnengehaald terwijl ze op kop stonden. En voor snelheid zorgt Boffin toch nog altijd.

Maar de meest wijzigingen vind je toch bij de ploegen die onderaan staan. Antwerp vervangt zijn trainer, Bergen blijft verder Italiaanse pistes volgen, alleen Sporting Charleroi houdt zich voorlopig nog gedeisd. Het is natuurlijk begrijpelijk dat clubs er alles aan doen om uit die degradatiezone te geraken. Maar gemakkelijk is het niet : je moet je ploeg versterken terwijl er geen geld is. En tegelijk moet je er voor zorgen dat je straks die licentie haalt.

door Wim De Coninck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content