Het eerste seizoen in eerste klasse leverde Bergen een totaal onverhoopt resultaat op. Een jaar geleden had zeker niemand durven te voorspellen dat de ploeg in de eerste helft van het eindklassement zou parkeren. De verklaringen voor dit bijzonder geslaagde debuut liggen in de snelheid waarmee de ‘onbekende soldaten’ van de tweede klasse zich aanpasten aan eerste klasse ( Gorniak, Douai, Berquemanne, La Placa), de voorspoedige integratie van de nieuwe spelers ( Joly, Suray, Rivenet, Ciobotariu), en vanzelfsprekend de wederopstanding van Cédric Roussel.

Van al deze spelers heeft alleen Roussel Bergen verlaten. Trainer Marc Grosjean kan dus voort werken met een kern die sterk gelijkt op die van vorig seizoen. Dat zou het team in staat moeten stellen om het resultaat van de campagne 2002/2003 zonder veel problemen te bevestigen. Grosjean wil dit seizoen trouwens een offensiever Bergen zien, wil daartoe de 4-5-1 waarmee hij het vorige kampioenschap aanvatte, almaar meer ombuigen naar een 4-3-3. En de coach overweegt zelfs de overstap naar een 4-4-2, als hij een aanvaller vindt die complementair is met nieuwkomer Louis Gomis.

Verdediging

Hoe regelmatig hij vorig seizoen ook presteerde : zal Kris Van de Putte ook nu een heel seizoen als titularis tussen de palen staan ? Dat is bij Bergen omzeggens de enige onzekere factor van het moment. Want de club heeft er deze zomer met Ivan Willockx een tweede doelman bijgehaald en die zorgt voor positieve selectieproblemen. De gewezen keeper van KV Mechelen acteerde in de voorbereidingsperiode bijwijlen briljant.

Voorts is de defensie van Bergen opgetrokken uit bekend materiaal. Van rechts naar links : Gorniak, Douai, Ciobotariu, Casto. In dit compartiment stelde alleen de positie van de linksback vorig seizoen enige problemen. Meerder spelers kregen er hun kans, maar konden niet overtuigen. Casto moet nu met al zijn ervaring deze leegte opvullen. Tussen de twee centrale verdedigers verloopt de samenwerking bijzonder efficiënt, met een kleine speler die altijd achteraan blijft (Douai) en een grote die oprukt bij stilstaande fasen (Ciobotariu). Van Gorniak en Castro op de flanken wordt verwacht dat ze geregeld een degelijke center versturen.

Middenveld

Ook in deze sector slechts één nieuwe speler, en ook hij is linksvoetig : Cheikh Gadiaga, op wie ze bij Lierse niet meer rekenden. Precies op die positie kende Bergen in het afgelopen seizoen nogal wat problemen. Grosjean probeerde er diverse spelers uit – onder wie een aantal puur rechtsvoetigen – maar vond de ideale oplossing niet. Op rechts staat de kleine La Placa synoniem voor de offensieve slagkracht van Bergen. La Placa groeide vorig seizoen uit tot de specialist van de assists : elf beslissende voorzetten vertrokken er van zijn voet, terwijl hij in het begin van seizoen niet eens opgesteld werd. Van La Placa verwacht de trainer dat hij nu ook zelf gaat scoren.

Over het duo verdedigende middenvelders hoeft de coach zich geen zorgen te maken. Suray (in een strikt defensieve rol) en Joly (aanspeelpunt, draaischijf) hebben vorig seizoen voldoende aangetoond hoe belangrijk hun bijdrage voor dit Bergen is. Joly heeft eigenlijk alles mee : mentaliteit, techniek, trapvermogen, speldoorzicht. Op papier staat hij ingeschreven als defensieve middenvelder, maar eigenlijk opereert hij meer als een spelverdeler. Acterend vóór die twee kan ook Claude-Arnaud Rivenet terugkijken op een zeer geslaagd seizoen. Ook van hem wordt verondersteld dat hij dit seizoen geregeld zelf doelpunten maakt en zo naar een niveau hoger klimt.

Aanval

Daar schuilt het grote vraagteken. Hoe zwaar weegt Gomis ? Hij krijgt sowieso een loodzware erfenis op de schouders : Roussel proberen te doen vergeten. Net als Roussel zal Gomis bijna het hele seizoen als de enige aanvaller van het team moeten fungeren. Op het eerste gezicht vertoont hij alleszins gelijkenissen met Roussel : ook Gomis dringt graag het strafschopgebied binnen en is kopbalsterk.

Als Marc Grosjean een aanvaller vindt die voor wat steun van Gomis kan zorgen, dan zal hij zijn ploeg soms in een 4-4-2 doen spelen. Voor die positie van bijkomende aanvaller komt mogelijk La Placa in aanmerking. Schuift die effectief naar voren, dan kan hij op het middenveld vervangen worden door Rivenet. Daardoor zou Joly op het middenveld nog meer bewegingsvrijheid krijgen.

Conclusie

Ondanks het vertrek van de prijsschutter van het huis zou het onbegrijpelijk zijn, mocht Bergen de ambities niet hoger leggen dan een jaar geleden. Toen werd met slechts één doelstelling aan het seizoen begonnen : het behoud verzekeren. Dat doel werd al vroeg bereikt. Het geeft aan dat deze ploeg veel meer waard was dan de zestiende plaats die toen werd vooropgesteld.

door Pierre Danvoye

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content