Bordeaux, dat voor de winterstop al sterk uit de hoek kwam, boekte in het nieuwe jaar al drie zeges op rij en staat nu tweede achter Lyon. Sinds de Braziliaanse coach Ricardo het roer in handen nam, zorgde hij voor een nieuwe organisatie, gestoeld op een stevige discipline. Die werkwijze staat in schril contrast tot deze van vorig seizoen, toen de prestigieuze Franse club er slechts op de laatste speeldag in slaagde om het behoud te verzekeren.

Ricardo bracht enkele getalenteerde Zuid-Amerikanen mee. Zo ontpopte Fernando zich tot een uitstekende centrale middenvelder die niet alleen voor stevige creatieve impulsen zorgt, maar ook Rio Mavuba meer dan een handje toesteekt in de balrecuperatie. Voor de rest is de kern nochtans weinig veranderd. Het defensieve compartiment bestaat uit dezelfde jongens als vorig jaar, maar terwijl Bordeaux toen halfweg de competitie al 41 tegendoelpunten had geïncasseerd, moest doelman Ulrich Ramé zich nu slechts 12 keer gewonnen geven.

“Het is vooral een kwestie van vertrouwen en Ricardo hamert ook op het strikt naleven van een aantal regels. Als voormalige verdediger weet hij natuurlijk erg goed waarover hij praat”, legt Franck Jurietti uit. Kenmerkend voor Bordeaux is dit seizoen ook het hoge rendement. De laatste drie wedstrijden werden telkens met één goal verschil gewonnen (1-0, 1-0 en 2-1) zodat Bordeaux dit seizoen in totaal al acht keer zegevierde met de zogenaamde Arsenalscore.

Vorige zaterdag scoorde het team twee keer en dat zal het gemiddelde aantal gescoorde doelpunten per wedstrijd, dat tot dan op 1,36 stond, wat optrekken. “We hebben nog niet het juiste evenwicht gevonden tussen stevig verdedigen en meer scoren”, zegt Ricardo, die vóór het seizoen op een bescheiden achtste plaats mikte. Uit de cijfers blijkt ook nog dat Bordeaux heel sterk voor de dag komt buitenshuis en de tweede beste ploeg op verplaatsing is. De mix van jeugd (Mavuba, Marouane Chamakh en Julien Faubert) en ervaring (Ramé, Jurietti, Vladimir Smicer en Denilson) blijkt alvast een erg succesvol recept voor de Girondins.

Rijsel ziet in het dossier van het nieuwe stadion nog altijd het einde van de tunnel niet. Er worden nu drie nieuwe data en drie nieuwe locaties naar voor geschoven. Een definitieve keuze zal op 15 maart worden gemaakt.

Philippe Kalt, scheidsrechter in de wedstrijd PSG-Troyes, zou in deze match na een provocatie Christian Nadé uitgescholden hebben voor hoerenjong. De spelers van Troyes bevestigen dat maar de scheidsrechter ontkent het incident in alle toonaarden.

Frédéric Piquionne, de spits van Saint-Etienne, raakte in een gevecht verwikkeld met iemand van de eigen aanhang.

Szilard Nemeth, de Slowaakse spits van Middlesbrough, tekende een contract bij Straatsburg. Hij moet wel nog medische tests afleggen.

Claudio Caçapa, de Braziliaanse centrale verdediger van Lyon, moet zes weken aan de kant blijven als gevolg van een spierblessure aan de bil.

Christian Vieri heeft zijn eerste doelpunt gescoord voor Monaco. Dat gebeurde in de wedstrijd voor de Ligabeker tegen Toulouse. Le Mans, Monaco, Guingamp (de enige tweedeklasser) en Nice spelen de halve finales van deze beker.

Monaco was tijdens de wintertransferperiode erg actief, want het trok na Marco Di Vaio en Vieri ook nog Emmanuel Dos Santos aan. Daar staat tegenover dat Emmanuel Adebayor en Patrick Evra de club verlieten.

VOLGENDE SPEELDAG

28/01 Nantes – Troyes, Le Mans – Toulouse, Marseille – Sochaux, Auxerre – Rennes, Strasbourg – PSG, Saint-Etienne – Nice, Lille – Metz, Monaco – Lyon, Bordeaux – Lens, Nancy – AC Ajaccio

TOPSCHUTTERS

1. Pauleta (PSG) 13 goals ; 2. Luyindula (Auxerre) 9 goals; 3. Cousin (Lens), Wiltord (Lyon) 8 goals; 5. Pieroni (Auxerre), 7 goals.

SVV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content