Zaterdag trekken de socios van FC Barcelona naar de stembus om een nieuwe voorzitter te kiezen. Er zijn vier kandidaten – Agustí Benedito, Toni Freixa, Joan Laporta en Josep Bartomeu – maar iedereen verwacht een tweestrijd tussen huidig voorzitter Bartomeu en ex-voorzitter Laporta (2003-2010). Die laatste doet er alvast alles aan om zijn kandidatuur zo sterk mogelijk te maken. De hoekstenen van zijn campagne zijn: la Masía, Catalonië, Unicef en Johan Cruijff. De Nederlander, ex-speler en ex-trainer van Barça, kwam al openlijk zijn steun betuigen aan Laporta. ‘We denken op dezelfde manier en we hebben dezelfde waarden, zoals Unicef, een organisatie die kinderen helpt. De club heeft rust en oprechtheid nodig en ik denk dat Laporta daarvoor de geknipte figuur is. Zelf heb ik alles te danken aan de opleiding van Ajax, waar ex-spelers heel belangrijk zijn.’ De integratie van ex-spelers in het bestuur van de club is ook voor Laporta een must. Vandaar ook dat hij Eric Abidal betrokken heeft bij zijn campagne. De Franse verdediger, die leverkanker overwon, wordt sportief directeur als Laporta de verkiezingen wint.

Ondertussen trok de advocaat al fel van leer tegen het beleid van de laatste voorzitter. ‘Bartomeu, Sandro Rosell, Qatar en hun beslissingen hebben het voor Barça onmogelijk gemaakt om nog nieuwe spelers in te schrijven. Bovendien ligt la Masía op zijn gat, is Barça B naar derde klasse gedegradeerd en hebben hun leugens ons in rechtszaken gestort voor corruptie… Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Bartomeu is opgetrokken uit permanente leugens. Als ik, zoals hij, een proces aan mijn broek zou hebben voor al die misdrijven, dan zou ik me nooit kandidaat gesteld hebben voor het voorzitterschap van Barcelona.’

In de aanloop naar de verkiezingen is het wel opvallend dat Barcelona, dat nu gerund wordt door de Raad van Bestuur – Bartomeu trad immers al af als voorzitter – vrij actief is op de transfermarkt. Zo werden Aleix Vidal (25 jaar, 18 miljoen euro) en Arda Turan (28 jaar, 34 miljoen euro) gekocht en werd Gerard Deulofeu (21 jaar) aan Everton verkocht voor 6 miljoen euro. Door de FIFA-sanctie zullen Vidal en Turan slechts vanaf 1 januari 2016 in actie kunnen komen voor hun nieuwe club. Een delegatie van FC Barcelona was ook al in Turijn om Paul Pogba bij Juventus los te weken, maar dat mislukte. Bij de Italiaanse kampioen gaven ze te kennen dat ze niet willen onderhandelen met de Raad van Bestuur, maar met de nieuwe voorzitter. Voor Laporta is de sleutelfiguur in die transfer Mino Raiola, de makelaar van de Franse middenvelder. En met hem heeft hij een goed contact uit de tijd dat hij zelf voorzitter was en twee van Raiola’s spelers – Zlatan Ibrahimovic en Maxwell – naar de Catalaanse hoofdstad haalde. Bij Juventus klonk het als volgt: ‘Wij komen goed overeen met Laporta, maar als er 100 miljoen euro op tafel komt, maakt het niet uit wie de nieuwe voorzitter is.’

De socios stemmen traditioneel heel conservatief. Ondanks alle problemen is Bartomeu wel de man die hen de triplete heeft bezorgd. ‘Kan best zijn,’ countert Laporta, ‘maar de basis daarvoor werd in het recente verleden gelegd en daarom is dat succes ook voor een deel van ons.’ Onder Laporta en Pep Guardiola boekte Barça in 2009 overigens een sextete (titel, beker, supercup, Champions League, Europese supercup en WK voor clubs).

DOOR STEVE VAN HERPE

Laporta heeft een goed contact met Mino Raiola, de makelaar van Pogba.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content