Volgend weekend speelt AA Gent op Standard, de ploeg die Michel Preud’homme kampioen maakte en waar Bernd Thijs zijn carrière lanceerde. Tegen dan hoopt de middenvelder door twee ontstoken tanden te laten trekken verlost te raken van pijn aan de adductoren. “Ik kan stilaan zoals de oude mensen een pillendoosje gebruiken: ’s morgens die, ’s middags die, ’s avonds die … ( lachje).”

Standard had lang het beste middenveld van België, maar sinds jullie tegen Zulte Waregem speelden is dat volgens FranckyDury nu het middenveld van AA Gent. En ook Marc Degryse noemde jou en Maric onlangs nog als een heel sterk en complementair duo.

Bernd Thijs: “Vorig jaar had Standard ook een sterk middenveld en verloren we geen enkele keer: 1-1 hier, 0-0 daar en in de beker 2-2 en 4-0. Maar er komen nog andere zaken bij kijken dan een goed middenveld: het elke week laten zien bijvoorbeeld. Ik denk dat we een goed middenveld hebben, maar of het het beste is, dat laat ik aan anderen over. Tegen Zulte Waregem speelden we wel met drie centraal: Maric, Ruiz en ik. Dat betekent veel voetballend vermogen en kwaliteit. Milos is klein en explosief en zoekt de dribbel op; ik ben groter en zoek meer de passing, het eentijdsvoetbal en ik heb ook het loopvermogen om naar voren en achteren te gaan. In dat opzicht denk ik dat we complementair kunnen zijn.”

Van Maric bestaat de indruk dat hij krediet verliest sinds het vertrek van Sollied: sommigen vinden hem niet zo’n goede voetballer en met Tim Smolders trok Gent een middenvelder aan die kan verdedigen én aanvallen.

“Milos maakt soms de verkeerde keuzes door het duel op te zoeken. Daar kan hij wat slimmer in zijn. Hij kan goed voetballen, maar je moet er blijven achter zitten, anders gaat hij draaien en keren en het spel vertragen. Ik denk dat Tim wel iemand is die een goede kop heeft zoals ze zeggen en zijn werk doet, niet alleen naar één kant kijkt. Het kan de concurrentie alleen maar verhogen.”

Dat geldt ook achterin met de komst van Stef Wils. Gent heeft een voetballende centrale verdediger nodig, want toen Smoje of jij achterin stonden liep het beter, én je hebt een paar keer Suler de mantel uitgeveegd.

“Dat het twee Belgen zijn die erbij komen, is sowieso een goede zaak. In principe is Marko onze beste verdediger: snelheid, kracht, goed met de kop. Maar hij heeft veel fouten gemaakt. Heel raar. Tja, ze vragen mij vaak na de wedstrijd naar mijn analyse en dan probeer ik niet rond de pot te draaien. Soms kan dat hard zijn. Na Westerlo hebben we daar een groepsgesprek over gehad omdat Olu ( Olufade, nvdr) zich aangesproken voelde. Maar dat is voorbij.”

Je bent nu belangrijker voor Gent dan onder Sollied. Hoe komt dat?

“Ik had toen een meer defensieve rol. Overal de gaten toelopen. Nu heb ik een andere, ook offensieve, rol. Nu ik opvallender presteer, dwing ik ook meer respect af. Ten opzichte van vorig jaar luisteren ze iets sneller als ik iets zeg. En sommige spelers komen naar mij om iets tegen die of die te zeggen. Ze beschouwen mij als degene die anderen op hun plaats kan zetten, aanwijzingen kan geven of kan helpen.”

Heb je nu meer grip op de Balkangroep?

“In het verleden waren het er wat te veel. Het zijn geen slechte jongens, maar als ze samenklitten kunnen er snel dingen gezegd worden als het slecht loopt.”

RAOUL DE GROOTE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content