Niels Desein (foto), Vlaanderens meest belovende junior, maakt zich op voor zijn laatste grandslamtoernooi in New York. De Gentenaar knokte sterk terug na een magere prestatie op Wimbledon door één week nadien de finale te halen op het Future-toernooi van Felixstowe. Intussen doet hij het niet onaardig in enkele Italiaanse toernooien. VTV-verantwoordelijke en ex-coach Bernard Dewamme gelooft sterk in Desein.

Bernard Dewamme : “Niels kwam wat ontgoocheld uit zijn grasseizoen. Tweede ronde op Wimbledon eruit als één van de kanshebbers voor de juniorentitel is nooit leuk. Extra knap van hem om onmiddellijk dat negatieve gevoel om te zetten in een sterke prestatie op het Future-toernooi van Felixstowe ( Desein kwam uit de kwalificaties en haalde de finale, nvdr). Kwam hij trouwens ook de topduizend mee binnen.”

Toch opteren jullie ervoor Desein nog naar het juniorentoernooi van de US Open te sturen. Waarom ?

“Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk de proftoernooien. Maar dit wordt Niels’ laatste grandslamtoernooi. De volgende keer dat hij in New York passeert, zal pas binnen twee jaar zijn of zo. Om daarom nog eens de ervaring mee te pikken – een groot toernooi met veel druk, media etc. – kan alleen maar positief zijn. Daarenboven had Niels het potentieel om ver te raken op die grote rendez-vous, maar is het er tot nu toe nog niet uitgekomen. Die kans willen we hem nog eens geven.”

Jullie kunnen enkel tevreden zijn over zijn debuut in het profcircuit ?

“Absoluut. Door zijn prestaties raakte hij op die kleine toernooitjes rechtstreeks op de hoofdtabel. Dat is toch wel belangrijk. In de winter zal het weer moeilijker worden, omdat er minder toernooien op de kalender staan, maar daarom moet hij nu voor elk ATP-puntje knokken.”

Hadden jullie op voorhand een doelstelling gezet ?

“Yep. We mikten op een plaatsje rond de vijfhonderd om zijn eerste volledige profjaar als geslaagd te beschouwen. Een blessure in het begin van het jaar gooide echter roet in het eten. We zullen wel zien hoe ver hij raakt. In de winter in het hoofdveld raken van die opstaptoernooitjes is nu het doel.”

Is er nog iets speciaals waar hij moet op letten om de overstap naar de profs nog beter te verteren ?

“Hij merkt nu dat wedstrijden vaak niet alleen door tennispotentieel beslist worden, maar ook op een fysiek of mentaal gevecht kunnen uitdraaien. Plus, leren omgaan met slechte omstandigheden of met een slechte dag, dat hoort allemaal bij dat aanpassingsproces. Zijn reactie op zijn minder periode tijdens Wimbledon stemt me op dat gebied wel hoopvol.”

Filip Dewulf

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content