Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Dexia Bergen heeft zijn eerste trofee uit de clubgeschiedenis beet. De grote favoriet voor de eindzege in de beker van België maakte zijn reputatie waar door op karakter en agressiviteit Spirou Charleroi klein te krijgen : 69-59. In een bomvolle Leuvense Sportplaza zorgden 3500 toeschouwers, waarvan 2500 blauwgekleurd (Bergen) en 1000 roodgekleurd (Charleroi), voor een helse ambiance.

Coach Niksa Bavcevic stelde na afloop: “Hebben jullie dit al meegemaakt in België ? Dit was een ultrasportieve sfeer en toch werd er op de vloer behoorlijk competitief en fysiek basketbal gebracht. De shotpercentages van beide ploegen lagen laag, maar dat komt omdat er door de sterke verdediging nauwelijks open shots te nemen waren. Wat me daarbij vooral opvalt, is dat Charleroi twee maanden geleden conditioneel niet in staat was om op dat vlak met ons te wedijveren. Nu wel. Los daarvan denk ik dat deze beker een verdiende winnaar heeft.”

Woorden die beaamd werden door David Desy, de coach van Charleroi. “Wij moesten constant achter de feiten aanhollen”, sprak Desy. “Een Europees ticket en een bekerfinale zijn eigenlijk vanzelfsprekend voor een club als Charleroi, maar we verloren deze finale van een ploeg die het verdient de beker te winnen.”

In een nerveus wedstrijdbegin duurde het drie minuten vooraleer er een eerste maal gescoord werd, niet toevallig door de Amerikaanse spelverdeler van Bergen : Omar Cook. Sinds zijn komst (in oktober 2005) is Bergen pas echt gaan draaien. De ex-NBA’er leek nog het minst onder de indruk van de helse sfeer en hij deelde op het terrein soeverein de lakens uit. Slotsom : 23 punten en 7 assists. Maar vooral wat je niet in statistieken leest, was belangrijk. Cook maakte amper fouten, verdedigde goed en maakte belangrijke punten op belangrijke momenten.

Waar lag volgens hem de sleutel tot de bekerwinst ? Cook : “We hielden de tegenstander op 59 punten, dat was de bepalende factor in deze partij. We begonnen met een 0 op 5, daarna vond ik het welletjes en ik dacht met een score de gemoederen te kunnen bedaren bij ons. Wat lukte. Ik moet echter niet scoren om goed te spelen, ik moet vooral controleren.”

Door het behalen van de Belgische beker heeft Bergen alvast zijn eerste prijs van het seizoen beet. Eerder bereikte het ook al de kwartfinales in de FIBA-cup, eveneens historisch in de clubgeschiedenis. Wat volgt ? De titel ? Het kan, want samen met Bree en Oostende is Dexia Bergen al zo goed als zeker van een stek in de play-offs. “De titel is hoe dan ook altijd ons hoofddoel geweest”, geeft Cook nog mee. “Nu we die eerste prijs vast hebben, kunnen we weer aan spelen denken.”

MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content