Pieter Huistra kiest voor FC Groningen.

De komende twee seizoenen zal de oud-vleugelaanvaller van Lierse hoofdtrainer bij FC Groningen zijn. Het is de eerste keer dat hij in die functie bij een profclub in dienst treedt. Pieter Huistra (42), die in het seizoen 1984/85 bij FC Groningen debuteerde in het betaald voetbal en in totaal acht keer voor Oranje uitkwam, neemt komende zomer de taken over van de vertrekkende Ron Jans. Bovendien krijgt de huidige trainer van Jong Ajax daarbij assistentie van een andere oud-speler Erwin van de Looi. Beiden werkten in het seizoen 2003/04 samen bij de A1 van FC Groningen.

“Pieter Huistra was voor ons vanaf het begin een potentiële kandidaat”, legde manager technische zaken Henk Veldmate uit op de website. Erwin Koeman en Frank de Boer hadden eerder afgehaakt. “Bij een uitvoerig gesprek kregen wij de bevestiging dat zijn visie en ideeën passen bij die van ons. Hij is een jonge frisse trainer met ambitie én een enorme drive. Daarnaast heeft Pieter ook affiniteit met onze club.”

Huistra krijgt de moeilijke taak in de voetsporen te treden van Jans, die de laatste acht jaar goede resultaten boekte. Dat de financiële mogelijkheden bij de werkgever van Sepp De Roover beperkt zijn, ziet de nieuwe coach niet echt als een probleem. “Ik heb duidelijke ideeën over hoe je spelers moet ontwikkelen.”

De clubleiding van FC Groningen maakte tijdens de voorstelling bekend dat het beleid er de komende jaren op gericht zal zijn talenten te laten doorstromen in plaats van het doen van grote aankopen. “We gaan aan de slag met het ontwikkelen van eigen jeugdspelers en goedkopere jongens van buitenaf”, verduidelijkte Veldmate.

“Eigenlijk is dit een wens die voor mij uitkomt”, bevestigde Huistra op de NOS. “Ik had altijd het idee om hier ooit eens terug te keren. Dit is een belangrijke club in mijn loopbaan. Als zestienjarige verhuisde ik van Drachster Boys naar hier. Deze club gaf me later de kans jeugdcoach te worden. Ik bleef altijd veel contact houden. FC Groningen liet me nooit los.”

André Wetzel (ex-KV Mechelen) fungeert niet langer als technisch directeur van ADO Den Haag, na openlijke kritiek in VI en de Volkskrant aan het adres van clubeigenaar Mark van der Kallen. Hij werd op staande voet ontslagen. De open sollicitatie van Aad de Mos, die zich spontaan aanbood, bleef onbeantwoord.

De loting voor de kwartfinales van de KNVB-beker (op 26/27/28 februari) leverde volgende duels op: NAC-Go Ahead (II), Heerenveen/PSV (op 16/01)-Feyenoord, Sparta-FC Twente en Ajax-NEC. In de achtste finales verloor FC Groningen, na een blunder van Luciano (ex-Germinal Beerschot) met 0-2 van NEC, schakelde Go Ahead met 0-2 Heracles uit en won Ajax met 1-14 bij de amateurs van WHC. Luís Suárez was goed voor zes goals. Dick Advocaat ging met AZ met 1-0 onderuit tegen Feyenoord.

De afdeling wedstrijdzaken van de KNVB vond nieuwe datums voor een aantal uitgestelde duels. Roda JC-PSV staat gepland voor dinsdag 19 januari (20 uur), FC Groningen-Heerenveen werd vastgelegd op woensdag 20 januari (20 uur). NEC-Vitesse, NAC-Ajax en FC Utrecht-FC Twente kregen zondag 17 januari als nieuwe speeldatum.

PSV neemt komende zomer afscheid van algemeen directeur Jan Reker (61), die om persoonlijke redenen afziet van een nieuw contract. Zijn verbintenis loopt tot 2010. De raad van commissarissen zegt het vertrek te betreuren. Ook commercieel directeur Marcel van den Bunder gaat de club uit Eindhoven verlaten. Dit betreurt het bestuur niet. Zij verlengden zijn overeenkomst, die op 1 mei 2010 afloopt, niet. “We kiezen voor een structuur en een oplossing voor de lange termijn.” PSV wil na het vertrek van de twee functionarissen hun functies samenvoegen.

Willem II huurt voor de rest van het seizoen aanvallende middenvelder Stef Nijland (21) van PSV.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content