Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoel (Canal +), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Peter Vandenbempt terug op de voorbije week.

In Pusan, Zuid-Korea, werd zaterdag geloot voor de eerste ronde van het WK in juni 2002. België trof een groep met Japan, Rusland en Tunesië.

Peter Vandenbempt : Als niet-reekshoofd is het op papier de best mogelijke loting. Japan is zonder twijfel het zwakste reekshoofd, Tunesië het zwakste Afrikaanse land en Rusland een beetje een onbekende die in principe wel wat talent zal hebben. Op papier moet je altijd doorgaan, maar dat is een positie waarin de Belgische nationale ploeg het minst graag vertoeft. Het is een gevaarlijke situatie te denken : Tunesië, wat is dat ?! En : Japan, daar spelen ze toch geen voetbal ?! Hoewel we maar weinig van onze tegenstanders afweten, is het een uitstekende loting, maar dat dachten we ook al voor Euro 2000, wat dus falikant is afgelopen; en dat dachten we ook voor de voorronde van het WK 2002, waar we maar in extremis zijn doorgeraakt – en dan precies tegen een ploeg waartegen we zogezegd geen kans hadden.

De Belgische nationale ploeg kan het de moeilijkste tegenstanders lastig maken, maar kan ook verliezen van de zwakste. We zijn met Rusland favoriet, maar we kunnen helemaal niet om met een favorietenrol. Daar worden we gek van. De conclusie is hoe dan ook dat als we meer willen dan alleen de verdienste er altijd bij te zijn, wat met 32 ploegen ook minder moeilijk is geworden, we naar de tweede ronde moéten. Kunnen we ons niet kwalificeren, dan is het WK mislukt. Zo simpel is het.

Club Brugge verloor van Standard. Waarom kan het geen topmatch winnen ?

Het is mij een raadsel, maar het zou Sollied wel zorgen moeten baren. Club was tegen Standard onherkenbaar. Van al het goeie van de voorbije weken, van het overrompelende was niks te merken. Die eerste goal heeft hen compleet de benen afgesneden. Afwachten of het een eenmalige off-day was, maar voor het zelfvertrouwen zal het vast niet goed geweest zijn.

Zal Club het morgen in de Uefabeker met een 4-1-voorsprong redden in Lyon ?

De uitgangspositie is schitterend, maar Club had het gewoon moeten afmaken hier. Want als Lyon met 3-0 kan winnen van Auxerre en Bayern München, kan het dat natuurlijk ook van Brugge. Vraag is ook : interesseert de Uefabeker Lyon wel of komen ze donderdag met de mentaliteit op het veld dat alleen de landstitel en de Champions League iets voor hen betekent. Hoe dan ook, moest Club het nog weggeven, dan zou het hard aankomen en consequenties kunnen hebben voor de rest van het seizoen.

Gent zit in een dipje.

Qua resultaat valt het nu een beetje tegen, ja. Organisatie was hun sterk punt, maar ze hebben natuurlijk wel wat moeten schuiven achterin. Gent zal nu moeten oppassen dat het de sereniteit kan bewaren. Hoewel, er wàs al geen sereniteit, eerder ingehouden onvrede die af en toe eens naar buiten kwam. Het waren de resultaten die Gent samenhielden. Ik vrees dat al die irritaties weer naar boven zullen komen als de resultaten niet terugkeren, en dan is het afwachten of Remy zijn greep niet gaat verliezen.

Genk staat nu tweede.

Genk blijft het uitstekend doen, het gaat met die jonge spelers altijd zijn kans en als het dat kan volhouden, zitten die twintigduizend er volgend seizoen ook weer – of het nu tweede, derde of misschien zelfs vierde wordt. Er is altijd wat te beleven in het Feniks-stadion.

Zowel tegen Westerlo als tegen Sint-Truiden kon het ook niet klagen over de arbitrage.

Die sfeer heeft onmiskenbaar zijn invloed, maar over Frank De Bleeckere zal ik het volgende zeggen. Ten eerste : ik ben onthutst als ik hoor dat zijn huis bekogeld wordt en dat zijn vrouw en kinderen bestookt worden. Dat tart elke verbeelding. Ten tweede : de begeleiding van onze scheidsrechters laat te wensen over. Frank De Bleeckere kan wel zeggen : ik ga gewoon verder, ik zeg daar niks over. Neen ! Dat is geen computer. Je komt op dat veld, je kan dat niet uit je geest wissen. Dus ik zou zeggen : Frank, dit weekend, blijf maar thuis bij vrouw en kinderen, laat dat wat achter je. Ik kan mij namelijk wel voorstellen dat je daar twee dagen nadien niet van bekomen bent, als ze daar met kasseien naar je huis liggen te gooien. Je kunt je daar niet van afzetten, als je geen computer bent. Je stapt dat veld op en je neemt een ongelukkige beslissing zoals die penalty op Dagano er zaterdag één om te lachen was – en dan die rode kaart er nog eens bij. Dat zijn geen beslissingen die De Bleeckere normaal neemt, want laten we het nog eens duidelijk stellen : hij is een goeie scheidsrechter en een verstandig mens. Dus is dat volgens mij terug te brengen tot : uit je evenwicht gebracht. Ik vond het psychologisch een fout om hem alweer het veld op te sturen en dan nog wel voor zo’n geladen derby als Genk-STVV.

Is in Anderlecht de kentering ingezet ?

Dat kan je echt niet zeggen. Ze knokken wel, maar dat deden ze volgens mij daarvoor ook al. Wat dat betreft is er niet veel verschil. Ze hebben geprobeerd de organisatie wat in elkaar te steken, maar als ik zie dat na De Boeck nu ook Crasson uitvalt, tja… dan heb je toch wel een beetje pech. Ik denk dat als Anderlecht kan aanklampen ze gewoon tweede worden.

Er worden na de aanwerving van Alain Courtois nog meer wijzigingen in het kader aangekondigd. Wat verwacht je ?

Ik kan mij niet voorstellen dat Trond Sollied trainer wordt van Anderlecht. De manier waarop hij door het leven stapt, een beetje bon vivant, de werkethiek die hij heeft… Pas op, ik veroordeel die niet, hé, die is niet goed of fout, maar die is gewoon anders dan bij Anderlecht. Anthuenis heeft enorm veel respect gekregen van Constant Vanden Stock omdat hij dag en nacht met het voetbal bezig is. Honderd procent engagement, dat ziet hij graag. Dat is ook waarom Verschueren zo in de gunst van Constant Vanden Stock staat. Ik denk ook niet dat ze Vercauteren zullen wegzenden, ik zou trouwens niet weten waarom. Tenzij Anderlecht natuurlijk drie keer na elkaar verliest, zie ik Anthuenis tot het einde van het seizoen blijven. En wat er dan gebeurt, zal van de resultaten afhangen. Ik verwacht geen grote veranderingen.

Een sportief directeur ?

Wat zal Michel Verschueren doen als er na Alain Courtois ook nog een sportief directeur wordt aangesteld ? Dat is de keuze die Anderlecht moet maken. Ik vind dat er hoge nood is aan iemand die een voetbalvisie kan doordrukken. Misschien zijn er los van Vercauteren zo’n mensen bij Anderlecht, maar dat blijkt dan niet. Naar Jean Dockx wordt er wel geluisterd, maar hij is een onvoldoende sterke figuur om zijn gedacht door te drukken. Hij is graag bij Anderlecht, is een deel van het huis en wordt gerespecteerd, maar het is niet de man die het beleid zal bepalen. Kijk, het blijft altijd hetzelfde : je hebt nog altijd de familieclub. Ook Roger Vanden Stock wil wel zijn zegje doen over welke speler er al dan niet gekocht wordt… Zolang dat blijft, zal er nooit een echte visie en beleid zijn. Het is een hapsnapbeleid, dat door omstandigheden wordt gedicteerd.

Charleroi trekt naar de beurs. Kan je volgen ?

Het is mij een raadsel. Tenzij het natuurlijk al de toegeving of het akkoord van een aantal bedrijven heeft, zie ik niet in wie één aandeel zou willen kopen van Charleroi. Zelfs bij de allergrootste beursgenoteerde clubs – Manchester United misschien uitgezonderd – zie je dat de koersen gewoon fluctueren met sportieve prestaties – en die zijn bij Charleroi toch niet meteen van die aard om te zeggen : dat gaat hier ongelooflijk vooruit (lacht).

Ook Schoten was in de actualiteit. Omkoping !

Ja, ik snap er helemaal niks van dat er nu plots een club veroordeeld werd voor omkoping. Het probleem om bij omkoping een veroordeling uit te spreken, is altijd geweest : het is altijd woord tegen woord. De ene zegt : het is gebeurd; de andere zegt : neen – en er is nooit een bewijs van. Persoonlijk zie ik geen verschil met de zaken-Aalst van een paar jaar geleden. Daarom kan ik er niet aan uit waarom plots Schoten moet degraderen, terwijl men het bij andere, grotere clubs niet heeft gedaan.

Omdat er geredeneerd werd : wie zal zich om Schoten druk maken ?

Ik denk het.

door Christian Vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content