Donderdag sprak de rechter in kortgeding zich uit over de klacht die Telenet indiende tegen de toewijzing van het voetbalcontract aan Belgacom. Telenet, intussen eigenaar geworden van Canal +, meende op basis van het vorige contract recht te hebben op het plaatsen van een hoger bod van tien procent en vond dat dat recht geschonden was. De rechter is de zender niet gevolgd. Als straks ook de raad van mededinging die de hele toewijzingsprocedure onderzocht, groen licht geeft, staat niks nog de uitvoering van het nieuwe contract in de weg.

Intussen zijn de VRT en Belgacom volop bezig met het nieuwe seizoen en bereidt Telenet zich bij de lancering van een digitaal platform voor op een strategie zonder Belgisch voetbal. De VRT en Belgacom willen op 12 juli op een grote persconferentie hun plannen over programma’s met samenvattingen op vrijdag en zaterdag, livewedstrijden op zondag én een programma met nabeschouwingen op maandag uit de doeken doen. Omdat de VRT ook nog één seizoen over de rechten op de Champions League beschikt, is dat een extra belasting op de redactie.

Hier biedt Woestijnvis een oplossing. Met de VRT en Belgacom bereikte Wouter Vandenhaute namens Woestijnvis een akkoord inzake de productie van programma’s rond het voetbal. De voetbalcel die alles coördineert, zal worden geleid door Bart Raes, ex-werknemer van de VRT en intussen al een paar jaar het gezicht van sportprogramma’s van de VTM. Of Raes de enige is die de VTM verlaat, wilde men vorig weekend niet zeggen.

Wat de Champions League betreft, is er vanaf volgend seizoen toch een nieuwigheid. De VRT gaat door op het vertrouwde stramien : één livewedstrijd per avond, wat langere samenvattingen en een reeks korte samenvattingen. Nieuw is wel dat Telenet/Canal + de rechten kocht op andere livewedstrijden. De VRT heeft de eerste keus, maar Telenet is van plan om elke avond nog eens vier wedstrijden volledig te brengen, via twee kanalen. Twee wedstrijden komen live op het scherm, twee andere in uitgesteld relais.

De digitale zender werkt immers met het oog op volgend seizoen aan een heus voetbalnet, met ongeveer 500 tot 600 wedstrijden die live zullen worden uitgezonden, aangevuld met een hele reeks magazines. Naast het Belgische voetbalcontract snoepte Belgacom ook de rechten op de Italiaanse competitie weg, maar op al de rest legde Telenet een claim. En dat is een pak. Engels, Duits, Frans, Nederlands, Spaans, Portugees, Schots en zelfs Braziliaans voetbal, het zal vanaf volgend seizoen allemaal op het digitale netwerk van Telenet te zien zijn. (PTK)

PTK

Of Raes de enige is die de VTM verlaat, wilde men vorig weekend niet zeggen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content