Henk van Stee werd ontslagen als trainer van AZ en vervangen door Co Adriaanse.

Co Adriaanse (55) is de nieuwe coach van AZ. De voormalige trainer van Willem II en Ajax tekende een contract dat hem tot de zomer van 2005 aan de Alkmaarse club bindt. De Amsterdammer leidde zaterdag voor het eerst de training, terwijl de assistent-trainers Martin Haar en Luc Nijholt het duel van vrijdag bij FC Zwolle nog voor hun rekening namen.

De aanstelling van Adriaanse is geen verrassing. AZ-voorzitter Dick Scheringa en technisch directeur Martin van Geel zien in hem de ideale man om de club tot een structurele subtopper te maken. Iets waar de ontslagen trainer Henk van Stee (40) niet toe in staat werd geacht. Hij was sinds 3 april 2001 in dienst. Destijds kwam hij (als hoofd opleidingen van Feyenoord) binnen als opvolger van de opgestapte Gerard van der Lem. Hij behoedde de ploeg voor de nacompetitie, maar kon zijn team nog niet richting subtop loodsen. Met het nieuwe stadion in aanbouw en de droom van CL-voetbal in het achterhoofd was het geduld op.

Van Stee was aanvankelijk ook technisch directeur en hoofdscout. Maar afgelopen zomer nam Martin van Geel, onder meer op verzoek van Van Stee, de taak van technisch directeur over. Hij was gestart met het renoveren van de selectie, waarin spelers zitten die te veel zouden verdienen en te weinig zouden presteren. Ook de spelersgroep had genoeg van Van Stee. Het eerste brandje ontstond toen aanvoerder Peter Wijker zijn band inleverde en samen met oude rot Michael Buskermolen werd geslachtofferd na het 3-3-gelijkspel tegen Heerenveen. Uiteindelijk barstte de bom dus.

Adriaanse staat bekend als een harde trainer. Hij werkte bij Willem II al eerder samen met Van Geel. In Tilburg kende het duo veel succes, met de tweede plaats in het seizoen 1998/99 en kwalificatie voor de CL als hoogtepunt. Het avontuur leverde echter niet veel op. Adriaanse verhuisde naar Ajax, maar de tegenvallende resultaten, het gebrek aan geduld en zijn weinig diplomatieke uitspraken kostten hem uiteindelijk de kop bij de club van zijn dromen.

AZ is geen onbekende club voor Adriaanse. In het seizoen 1983/84 was de voormalige leraar lichamelijke opvoeding al eens werkzaam voor de Noord-Hollandse club. Adriaanse leidde de voetbalschool en was betrokken bij de scouting van talentvolle spelers. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content