Vandaag wordt in Spanje de eerste prijs uitgedeeld. In Mestalla, Valencia, staan twee giganten in de finale van de Copa del Rey tegenover elkaar: Real Madrid en FC Barcelona, waar Tata Martino een eerste trofee kan pakken. Het zou er de lont wat uit het kruitvat halen, want het eerste seizoen van de Argentijn verloopt er stilaan in een sfeertje van tegenvallers (een uitschakeling in de Champions League) en schandalen. De gecontesteerde (te duur, te hoog loon) transfer van Neymar en de daaropvolgende voorzitterswissel annex boete, de fiscale boete voor Lionel Messi die in de duels tegen Atlético zeer discreet acteerde, het wereldwijde transferverbod voor malversaties bij het aantrekken van jongeren, én het afscheid van twee iconen: Víctor Valdés en Carles Puyol. Twee mensen die laten verstaan dat het toch niet allemaal peis en vree is bij Barça. Is dit het einde van een tijdperk?

Aanval is tegen Real straks misschien wel de beste verdediging. Ook voor Barcelona, dat in de defensie op de sukkel is en waar het transferverbod (indien de FIFA het behoudt) nu écht wel op een slecht moment komt. Barça heeft ten eerste een serieus keepersprobleem. Valdés viel net voor de derby tegen Espanyol uit met een kruisbandletsel. Slecht nieuws voor hem – op zijn 32e loopt hij zijn eerste WK mis en straks moet hij op één been op zoek naar een nieuwe club – maar ook slecht nieuws voor Barça. Het zijn cruciale weken en zijn coaching plus zijn behoorlijke traptechniek zijn essentieel voor de defensie en het op gang brengen van het spel. Barça is bereid hem te houden, de contractaanbieding om te verlengen blijft geldig, maar Valdés wil niet tekenen.

Intussen moet het verder met José Manuel Pinto, een 38-jarige die tegen Atlético wel pal stond, maar van wie al is beslist dat zijn contract niet wordt verlengd. Pinto kwam in 2008 voor zes maanden, toen tweede doelman AlbertJonquera zwaar geblesseerd raakte, en bleef. Hij is beter dan wij allemaal denken, verdedigen ze hem bij Barça, waar ze hem de voorbije jaren ritme lieten opdoen in de Copa del Rey. Deze finale is voor hem geen nieuwigheid, hij won er al twee. Maar hoe dan ook: het transferverbod van de FIFA komt zéér ongelegen, want het verhinderd Barça’s wensdroomdoelman, Marc-André ter Stegen (nu nog Borussia Mönchengladbach) om naar Catalonië te komen. Barça vecht het verdict van de FIFA aan, het kan dus nog. Komt er geen opheffing van het verbod, dan is er nog derde doelman Oier Olazábal, 24 en 1m89.

Ook in de verdediging heeft Martino zorgen, nu Carles Puyol aankondigde dat hij ermee stopt, ondanks een contract dat nog twee jaar loopt. Puyol blijft nog wat onduidelijk over zijn toekomst – helemaal stoppen of op een lager niveau doorgaan maar volgens hem stellen zijn blessures hem niet langer in staat nog door te gaan op topniveau.

Nu was zijn rol al minder, vanwege die blessures, de aderlating is niet meer zo groot als pakweg drie à vier jaar geleden. Maar hier schoot Barça zich wel in de voet, door niet tijdig voor een vervanger te zorgen. Tito Vilanova wilde twee jaar geleden al Thiago Silva, het bestuur ging voor Alex Song, een luxe-invaller. Tata Martino kocht niks, op Neymar na. Nu mag het niet meer, en moet Marc Bartra plots het duo PiquéMascherano opjagen.. Bovendien rijzen er steeds meer vragen over de manier waarop Dani Alves zich verzorgt, en moeten ze bij Barça ook stilaan denken aan de opvolging van Xavi. Thiago leek de natuurlijke opvolger, maar die nam PepGuardiola mee naar Bayern.

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content