Vorig seizoen zag JanCeulemans zijn groep na een zwakke start mentaal dermate krimpen, dat verdedigend naar extra zekerheid werd gegrepen met een inschuivende libero. Van een paar spelers, moest de trainer vaststellen, had hij meer verwacht : CisseSevereyns schroefde het scorend vermogen niet op, SammyVan den Bossche werd niet het creatieve surplus, en IvesSerneels kende een zwak seizoen. Om aan veldoverwicht te winnen, zocht Westerlo daarom deze keer naar snelheid, diepgang en balvastheid op het middenveld. Hoewel niemand zich op de transfermarkt hevig roerde, zal Westerlo toch vijf nieuwkomers en zes vertrekkers tellen. Van Houben, Moons en Serneels trachtte men zich alsnog te ontdoen.

Verdediging

Knoopt BartDeelkens aan met zijn sterk presteren van twee jaar geleden of blijft hij hangen op het doordeweekse niveau van vorig seizoen ? Ook in het laatste geval, evenwel, blijft hij een degelijke doelman, waardoor het voor JonathanBourdon en GlenMolenberghs behoudens blessures of schorsingen weer een seizoen wachten wordt.

Met Marc Schaessens (naar Lierse), die ook op het middenveld speelde, is rechts achterin een optie verdwenen; met Stijn Vlaminck kwam er uit Beveren op links een bij.

Uit het rijtje Dos Santos (centraal, links of rechts), Ba (centraal of rechts), Machiels (centraal), Dauwen (centraal), DeConinck (links), Lammens (centraal of rechts), Verheyen (centraal), Vlaminck (links) en VanHoevelen (centraal) zal Jan Ceulemans zijn verdediging samenstellen, inspelend op het aantal aanvallers bij de tegenstander. Er is keuze uit ervaring (Machiels), mandekking (Lammens), lengte (Dauwen), snelheid (Verheyen)… Net als de invulling van de positie is ook het aantal spelers per linie aan verandering onderhevig : in de voorbereiding probeerde Ceulemans dan ook verdedigingen met vier en met drie uit. Waarbij drie achterin en een zwaarder bezet middenveld de eerste optie leek.

Middenveld

Centraal zal Zdenek Svoboda een belangrijke rol toebedeeld krijgen. Svoboda is eigenlijk al van vorig jaar in Westerlo, maar werd na een drietal wedstrijden met de reserven uitgeschakeld voor de rest van het seizoen door een tackle. Wat hij evenwel in die korte tijd had laten zien, overtuigde Westerlo ervan hem aan de geraakte kruisbanden te laten opereren en hem toch een contract te geven. Svoboda heet een klassieke nummer tien te zijn, lag negen maanden stil en liep in de voorbereiding ook al een lichte verrekking op, maar moet toch de draaischijf worden. Om hem te omringen kan worden geput uit de rechtsvoetigen Boeckx (verdedigend), Wagemakers, Mennes (aanvallend), Dauwen (verdedigend) en Van den Bossche (aanvallend), en de linksvoetigen Smits (verdedigend), Willemsen (aanvallend), Delen en Vlaminck. Waarbij Wagemakers, Delen en Vlaminck in principe voor de flanken zijn bestemd.

Aanval

Na het vertrek van Kevin Vandenbergh zullen VedranPelic en Toni Brogno de voorlinie vormen. In Westerlo merkten ze dat Brogno gretiger is dan ooit. Bovendien is bekend dat een grote balvaste spits naast een kleine vinnige een moeilijk te bespelen combinatie is. Van Brogno moet samen met Svoboda volgend seizoen het spektakel komen waarop men sinds het vertrek van LucasZelenka nog steeds zit te wachten. JanDeLanghe en Toussaint Natama zullen geduld moeten oefenen.

Conclusie

Westerlo moet een beter voetballend geheel kunnen vormen, waarin, in tegenstelling tot vorig seizoen, de concurrentie groter zal zijn. Wel stelt het zich kwetsbaar op door voor zijn creatieve impulsen in niet onbelangrijke mate afhankelijk te zijn van Zdenek Svoboda. Jan Ceulemans gaf in de voorbereiding aan naar een 3-5-2 toe te werken, maar systemen kunnen in Westerlo aan verandering onderhevig zijn, bleek vorig seizoen al. Gewagen van een typeploeg is daarom ook riskant : Ceulemans mag zijn ploeg graag aanpassen aan de tegenstander en aan de vorm van de dag bij zijn spelers. Die vorm zal er van de eerste dag moeten zijn, want in het besef dat een zwakke start hen vorig jaar fnuikte, bekijkt Westel de competitie-aanhef nu met argwaan.

door Raoul De Groote

Deelkens

Lammens Machiels De Coninck

Van den Bossche Mennes Svoboda Smits Vlaminck

Brogno Pelic

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content