Bundesligaclubs proberen af te geraken van dure bankzitters.

De vette jaren liggen ook in Duitsland duidelijk achter de rug. Dat blijkt uit cijfermateriaal die vorige week door die Welt werd gepubliceerd : maar liefst 24 duur betaalde spelers die afgelopen seizoen nog in de Bundesliga speelden, zitten een maand voor de competitiestart immers in principe zonder job. Daaronder bekende namen als Fredi Bobic en Sunday Oliseh. Gelukkig kunnen ze terecht in de vereniging voor werkloze voetballers, die drie jaar geleden in het leven werd geroepen door Ingo Anderbrügge (ex-Schalke 04).

Maar je hebt ook nog andere gevallen : spelers die onder contract liggen, maar niet meer gewenst zijn en (tijdelijk) worden doorverwezen naar de B-kern. De Poolse international Artur Wichniarek verkeert in dergelijke situatie. Hij bezit nog een duur contract tot 2007 bij Hertha BSC, maar trainer Falko Götz rekent niet langer op zijn diensten. Aangezien de club uit Berlijn financieel flink moet besparen, wordt er gezocht naar een oplossing. Maar geen enkele ploeg staat te springen om de 28-jarige Wichniarek, die kan rekenen op een jaarloon van ongeveer 1,5 miljoen euro, over te nemen. Ook de Hongaar Pal Dardai (overeenkomst tot 2007) zit in hetzelfde schuitje.

En wat dan te denken van Tobias Rau (23), die bij Bayern München op een zijspoor belandde. De linkerverdediger, tot voor enkele maanden nog international, kende een echt kwakkelseizoen met veel blessureleed. De realiteit is bikkelhard : de teruggehaalde Bixente Lizarazu werd met veel bravoure weer titularis, terwijl Rau zich meermaals moest tevreden stellen met een tribuneplaats. Karl-Heinz Rummenigge is categoriek : “Hij is de enige speler, die we geen strobreed willen leggen.”

Plaats voor sentiment is er niet meer. Zo koos Hamburg-trainer Thomas Doll als doelman voor Stefan Wächter, waardoor Martin Pieckenhagen (33) – jarenlang een clubmonument en goed voor een jaarsalaris van 750.000 euro – transfervrij naar het Nederlandse Heracles vertrok. Gevolg is wel dat HSV nog een vierde van zijn loon moet bijpassen. De reacties van Pieckenhagen sprak boekdelen : “Het doet pijn, om zo opzijgezet te worden.” Maar sportief directeur Dietmar Beiersdorfer probeert ook nog de Braziliaanse spits Bernardo Romeo (27, tot 2006, jaarlijks goed voor 1,5 miljoen euro) en transferflop Cristian Ledesma (26, tot 2007, 1 miljoen euro) aan een nieuwe ploeg te helpen.

De lijst wordt vervolledigd door Simon Cziommer (2006, Schalke 04) ; Niclas Jensen (2006) en Sahr Senesie (2007, beiden Borussia Dortmund) ; Marko Topic (2006) en Stefan Schnoor (2006, VfL Wolfsburg) ; Mohamadou Idrissou (2007, Hannover) ; Tomasz Hajto (2006), Samuel Slovak (2006) en Frank Wiblishauser (2006, allen FC Nürnberg) ; Dariusz Kampa (2006, Gladbach) ; Attila Tököli (2006, FC Keulen) ; Nico Frommer (2006) en Mehmet Dragusha (2006) van Eintracht Frankfurt.

Thomas Helveg (34) tekende voor twee seizoenen bij Borussia Mönchengladbach. De Deense international werd overgenomen van Norwich. –

(FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content