Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBf-tv). Deze week is Dirk Deferme aan de beurt.

Club Brugge is de laatste tijd wel heel goed bij schot : na 4-0 tegen Châteauroux en 5-0 tegen Cercle Brugge won het nu bij Brussels met 1-6.

Dirk Deferme : “Er zijn tijden geweest dat ze de vele doelkansen die ze creëerden niet afmaakten, maar op Molenbeek waren ze ongelooflijk efficiënt. Brugge is een ploeg die heel hard werkt aan het creëren van kansen en als dat dan allemaal in elkaar valt, krijg je zoiets, hé.”

Bosko Balaban maakte er vier. Met zeven goals staat hij nu op kop van de topschutterslijst van de Belgische competitie.

“En hij is nog in ontwikkeling, op zoek naar zijn weg in de competitie en zijn nieuwe elftal. Maar als je hem bepaalde kansen ziet afwerken, zoals die eerste en die volley in de binnenkant van het zijnet, ja… Dat is toch net een niveau hoger dan het Belgische. Balaban is een speler voor een andere competitie, denk ik. Ik zie overtuiging, geloof in eigen kunnen, een harde trap, ontzettend veel kracht, een blok power die op een onwaarschijnlijke manier kan ontploffen. Maar ook : secuur, finesse, vrije trappen en afstandschoten exact in de hoek. Vrij compleet. Hij onderscheidt zich van andere spitsen in onze competitie waar het etiket Europese klasse wordt opgeplakt door het feit dat hij heel makkelijk scoort. De reden waarom dé clubs met de grote namen niet in de rij staan voor Aruna is volgens mij voor een stuk dat hij het nog altijd niet gemakkelijk afmaakt.

“Ik heb zoiets van : Brugge is goed, op Belgisch niveau. Ik ben niet vergeten dat ze tegen Donetsk duidelijk te licht wogen. Je moet dat ook durven te zeggen. Zelf moeten ze dat niet zeggen, zij moeten altijd uitgaan van het geloof in eigen kunnen, mentaliteit tonen en zich mentaal oppeppen.

“Waarom kan Charleroi winnen van Anderlecht ? Omdat het aan honderd procent afgewerkt heeft en met een onwaarschijnlijke mentaliteit gespeeld heeft. Jagen op de bal, Anderlecht niet laten voetballen.”

Zeven speeldagen ver leed Anderlecht op Charleroi al zijn tweede nederlaag. Wat is er mis met de kampioen ?

“Ik vind het er iets te onrustig, er wordt te veel lawaai gemaakt in de coulissen. Elke week wordt er wel iemand door iemand anders betrapt op een strategisch diplomatische fout. Terwijl je om een ploeg naar de keel te grijpen 110 procent teamspirit nodig hebt. Valencia kon dat, Anderlecht niet. In bepaalde zones van het veld moet je echt met twee, drie, man op de speler met de bal kunnen jagen. Daar moet je ontzettend veel werk voor verzetten en heb je ontzettend veel onderlinge coaching voor nodig. Teamgeest, lopen voor een ander, dat lijkt mij heel moeilijk als je niet echt een hecht geheel bent. En dan bedoel ik niet de elf die daar staan. Dat moet van nummer één tot nummer 25.”

Waarom is het zo onrustig in Anderlecht ?

“Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat er bij Anderlecht redelijk wat spelers zitten die individueel geweldig ambitieus zijn. Aruna, maar ook Jestrovic, Wilhelmsson. En je zit daar met die kwestie ZitkaPeersman, die op hun manier ook heel individueel ambitieus zijn om die plek tussen de palen te pakken. Dat is wel goed, maar niet de manier waarop dat nu gespeeld wordt : elke fout is de fout waarop de man in kwestie wordt afgerekend. Alle doelmannen, ook de allergrootsten, maken fouten, afschuwelijke fouten. Filip De Wilde, Michel Preud’homme, Gilbert Bodart. Bij Anderlecht wordt het zo gespeeld dat de trainer bij elke foutje van de doelman er wel iets mee moet doen. Is het niet de eerste keer, dan toch de tweede keer. Nu zal Peersman wel blijven staan tegen Inter, maar wat gebeurt er als hij daar een klein foutje maakt ? Ik bedoel : Runje is voor een groot stuk bepalend voor de overwinning van Standard op La Louvière, maar op elke hoge bal ging hij eronder door. Maar niemand sprak daarover.”

Welke krachten spelen er in de keeperskwestie van Anderlecht ?

“Volgens mij vindt de meerderheid van de technische staf van Anderlecht Zitka gewoon een betere doelman dan Peersman. Anders krijgt hij nooit de kansen die hij al kreeg. Anders stond gewoon de Belg in de goal, de doelman van de nationale ploeg. Want van de vierde, vijfde doelman van Tsjechië nek je de internationale carrière niet als je hem op de bank zet.”

In Brugge maakte Philippe Clement zijn beklag over Trond Sollied.

“Ja, maar ik denk dat dat wel heel snel in zijn normale plooi zal vallen. Hij komt heel snel terug van een blessure, is ontzettend gretig en wil spelen, maar Sollied redeneert : ik heb zoveel spelers en jij bent een van de mannen die er het vaakst in staan, ik laat je een paar wedstrijden rusten, tegen Châteauroux ben je er weer bij. Dat is iets wat je vaak hoort van mannen die in het buitenland spelen : dat er veel meer discipline is wat betreft roteren en benutten van de hele kern.”

Na één vijfde van de competitie is er een kloof van vier punten tussen Club Brugge en Anderlecht. Welke conclusies zijn er nog meer te trekken ?

“Een speler als Balaban brengt Club Brugge wel een beetje dichter bij het Anderlecht van de heenronde van vorig seizoen, maar ik vind het veel te vroeg om uitspraken over titelkansen te doen. Het kan allemaal snel keren. Laat ons vooral hopen dat het langer spannend blijft dan vorig seizoen. Je ziet wel dat het verschil niet in de onderlinge confrontaties gemaakt wordt, maar in de andere wedstrijden.”

En na de toptwee ? Wie wordt dit seizoen derde, La Louvière, Charleroi of Cercle Brugge ?

“Ik schat dat we binnen een wedstrijd of zes, zeven Genk, Standard en Gent in de topvijf zullen zien. En Lokeren. Bij Genk vliegen de ballen er niet in, maar het voetbalt wel heel goed. En bij Standard hangt het niet zo geweldig aan elkaar, maar je kunt er toch niet naast de individuele klasse kijken. Dat La Louvière, Charleroi en Cercle Brugge al zoveel punten pakten, biedt het voordeel dat ze vrij snel zeker zouden kunnen zijn van het behoud en dan zonder stress zullen kunnen spelen. Ook dat kan de competitie leuk maken.”

Deze week is er Europees voetbal. Anderlecht ontvangt in de Champions League Inter Milaan, in de Uefabeker spelen Club Brugge, Beveren en Standard voor een plaats in de poules.

“Anderlecht kan die wedstrijd winnen, afhankelijk van de manier waarop ze het aanpakken. Maar als de logica gerespecteerd wordt, is dat zo’n wedstrijd die Inter wint met 0-1 û zoals Juventus op Ajax. Brugge plaatst zich, Beveren ook, denk ik. Ook voor Standard is het haalbaar. Maar ik geloof toch net iets meer in Bochum, omdat daar ook meer voetbal in zat. Twee Belgische ploegen in de poules van de Uefacup zou mooi zijn. Dat is toch een competitie waar we meer op onze plaats zijn dan in de Champions League. Wat niet wegneemt dat het heel goed is voor het Belgische voetbal als één of twee ploegen meedraaien in de Champions League. Maar ja, we gaan zo vaak op onze bek, hé. Zoals Gert Verheyen enkele minuten ver in Valencia-Anderlecht dacht : wat ben ik blij dat ik niet tegen die mannen moet shotten. Omdat hij van thuis in zijn tv een gigantisch niveauverschil vaststelde.”

Christian Vandenabeele

‘Volgens mij vindt de meerderheid van de technische staf Zitka een betere doelman dan Peersman.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content