Málaga was al een tijdje zeker van de degradatie, Cádiz weet sinds tien dagen dat het volgend seizoen in de tweede afdeling moet aantreden, en vorig weekend viel ook het doek voor Alavés. De club uit het Baskische stadje Vittoria, die wordt geleid door de excentrieke Amerikaanse zakenman van Oekraïense origine, DimitriPiterman (42), kon in het eerste seizoen na de promotie van vorige zomer het behoud niet verzekeren. “We betalen gewoon de tol voor onze rampzalige start”, meent de grote patron. Piterman heeft er al een merkwaardige carrière in het Spaanse voetbal opzitten. Hij startte als voorzitter bij de vierdeklasser Palamos en deed in januari 2003 een machtsgreep bij Racing Santander, waarbij hij de functies van voorzitter, trainer en zelfs huisfotograaf combineerde. Door verregaande meningsverschillen met andere leden van de raad van bestuur moest hij daar echter al in juli van hetzelfde jaar weer opstappen. Op 27 augustus 2004 werd hij eigenaar van Alavés door er 51 procent van de aandelen te kopen. Sindsdien houdt hij de touwtjes stevig in handen. Hij bouwde de reputatie op sneller van trainer te wisselen dan van ondergoed. “Sommigen proberen me af te schilderen als de baarlijke duivel van het Spaanse voetbal”, roept hij verontwaardigd uit. “Ik doe dit niet voor titels of voor de eer. Ik wil gewoon mijn manier van aanpakken in het voetbal doordrukken, om zo maximale resultaten te halen, in de hoop ooit eens de manier van denken rond topsport te veranderen.”

En hij voegt daaraan toe : “In sommige clubs is de trainer de belangrijkste verantwoordelijke. Hij realiseert de transfers, bepaalt wie mag spelen en wie niet en neemt de belangrijkste beslissingen. De voorzitter en de rest van de staf kunnen in dat geval alleen maar toekijken. In mijn ogen blijft de trainer echter een werknemer en is het de voorzitter die dat dagelijks werk moet controleren.”

Dat hij door die uitspraken aanvaringen kreeg met tal van trainers, hoeft niet te verwonderen. Dit seizoen volgden onbekende namen zoals RafaelMonfort, JordiGarcia en JuanCarlosOliva elkaar op aan het roer van Alavés. Ook MarioLuna, die de laatste wedstrijden in de dug-out zat, kon de degradatie niet meer vermijden. “Ik heb Oliva moeten ontslaan”, zegt Piterman, “omdat de media hem voortdurend uitleg vroegen over ons systeem. Hij had dat nochtans aanvaard, maar na enkele goede resultaten veranderde zijn houding en probeerde hij zelf in de schijnwerpers te staan. Ik ben me ervan bewust dat ik niet het beste moment koos om hem de laan uit te sturen, want het team zat toen in een positieve spiraal, maar het was voor mij een kwestie van principe. De man was gewoon niet eerlijk en de trainer blijft ondergeschikt aan de voorzitter.”

Sevilla-Barcelona werd uiteindelijk vorige zaterdag gespeeld en eindigde op een 3-2-zege van de Andalusische club. De Spaanse bond had geweigerd om de wedstrijd naar 20 mei te verschuiven, zoals de FIFA had gevraagd, om de competitie niet te vervalsen. Vier dagen vóór de finale van de Champions League liet Frank Rijkaard nu acht basisspelers rusten. Kan men zich dan niet afvragen of de competitie zo ook niet vervalst is ?

Espanyol verzekerde zich van het behoud in de … 91ste minuut. Aangezien Alavés had gewonnen van Deportivo, waren de Catalanen verplicht om Real Sociedad te verslaan. Coro zorgde in de toegevoegde tijd voor de verlossende goal.

Real Madrid zal op 2 juli zijn nieuwe voorzitter kiezen. Dat betekent ook dat de nieuwe trainer niet vóór die datum bekend zal zijn. Bernd Schuster en Vicente Del Bosque, de namen die het vaakst worden genoemd, bevestigen dat ze nog door geen enkele van de kandidaat-voorzitters benaderd zijn. Ondertussen hebben zowel Ronaldo als Roberto Carlos voorstellen gekregen om tegen vorstelijke salarissen te komen voetballen in Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

AlexGarcia, die in het B-team van Santander speelde, is de eerste transfer van Bilbao.

MikelAranburu van Real Sociedad, die door een zware knieblessure vijf maanden onbeschikbaar was, is opnieuw speelklaar.

Giourkas Seitaridis, de Griekse rechtsachter van Dynamo Moskou, moet 5 miljoen euro kosten. Javier Aguirre, de toekomstige trainer van Atlético Madrid, heeft aan het clubbestuur gevraagd om een speciale inspanning te doen om hem te kunnen aanwerven.

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content