Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De Belgische competitie verloor na vorig seizoen weer enkele smaakmakers. Waar spelen ze nu en hoe doen ze het daar ?

Metalurg Donetsk, dat is de club waar een heleboel ex-smaakmakers uit de Belgi-sche competitie actief zijn. Onder hen Marius Mitu, Andrés Mendoza, Arsène Né, Djire Ju-nior, Nzelo Lembi, Venance Zézéto en sinds deze zomer ook Aristide Bancé (22). De bonkige Afrikaan met witte haardos die vorig seizoen na de winterstop helemaal ontbolsterde bij Lokeren en bijna nog de topschutterstitel meepikte. Lokeren wenste zijn ruwe Afrikaanse diamant om te zetten in harde euro’s en Bancé mocht dan ook verhuizen naar Donetsk, in het barre Oekraïne. Bij Metalurg, de tweede club van de stad naast het grotere Shakhtar, werd deze maand van coach gewisseld. Een achtste plaats halfweg de competitie was blijkbaar onvoldoende. Exit Angel Alonso Herrera, welkom Co Adriaanse.

Jos Daerden, die er het tweede elftal onder zijn hoede heeft, zag Bancé groeien in Oekraïne. “Bancé is de laatste twee competitiewedstrijden voor de winterstop mogen starten en hij scoorde tweemaal. Daarvoor speelde hij ook drie wedstrijden bij mij met de invallers en daarin trof hij driemaal raak, hij zit dus weer in een goede periode”, vertelt Daerden. Want de spits kende, net als bij Lokeren, een aarzelende start. “Oekraïens voetbal is gestoeld op discipline, ik moet mijn jongens vaker afremmen dan motiveren : een droom om mee te werken. Aristide had het daar aanvankelijk moeilijk mee. Maar er waren nog andere factoren waardoor hij in het begin niet speelde (Bancé zit halfweg de competitie aan amper vier wedstrijden en twee doelpunten, nvdr)”, vervolgt Daerden. “In de Oekraïense competitie moeten verplicht drie Oekraïners in de basis staan. En met Mendoza en de Ivorianen in de ploeg lopen er al redelijk wat buitenlanders. Zo hebben we bijvoorbeeld een uitstekende Servische doelman, die ook niet altijd onder de lat kan staan omdat die beperking geldt. Een andere obstructie voor Bancé is het feit dat we in deze kern behoorlijk wat kwaliteit hebben, waaronder zeven spitsen. Daarbij Mendoza en Georgi Demetradze, de twee vedetten van het team.”

Kan wel kloppen, maar waarom speelt Zézéto, die in België nauwelijks van de bank kwam, dan wél ? “Omdat hij beter in het concept van coach Herrera paste. Hier speelt men bovendien graag de counter en met zijn snelheid kan Zézéto voor veel gevaar zorgen vanop de flanken. Hij wordt nooit als spits uitgespeeld.

“Het klikte niet tussen Bancé en de Spaanse coach, zoveel is duidelijk. De komst van Adriaanse zal hem veel goed doen, er zal weer specifieker gewerkt worden en er zal meer aandacht naar hem uitgaan. Met de kwaliteiten die hij heeft, kan Bancé deze club zeker nog diensten bewijzen. Veel hangt af van de trainer, hé. De mensen vergeten wel eens dat Bancé onder messias Slavo Muslin ook zes maanden nauwelijks aan de bak kwam. Onder Rudi Cossey rendeerde hij ineens wél, waaraan ligt dat dan ?”

Al mocht Bancé de laatste weken voor de winterstop starten, lazen wij eind augustus niet dat hij ongelukkig was in Oekraïne en absoluut weg wilde ? Daerden wijst op de negatieve rol van de omringende make-laars : “Eind augustus keerde Bancé niet terug na een interland, er waren problemen tussen hem, de club en de trainer. Ik denk dat hij toen niet gelukkig was en dat sommige Belgische makelaars zijn kop zot maakten. Genk en Standard waren op dat ogenblik nog op zoek naar een spits, ik denk dat je die uitspraken in de Belgische pers in dat opzicht moet kaderen. Ik heb hem nadien vaak genoeg gezegd : denk aan die eerste maanden in België, die waren ook moeilijk. Hij moet Donetsk zien als een tussenstap, niet als iets definitiefs. Bovendien mag hij niet klagen, tijdens de moeilijkste maanden in de winter wordt er niet gevoetbald in Oekraïne en zijn de spelers drie maanden vrij.” Afwachten wat Bancé onder Adriaanse brengt vanaf februari 2007.

MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content