Uitgerekend in het seizoen waarin slechts één club de sprong naar de Jupiler Pro League kan maken, is de tweede klasse onvoorspelbaarder dan ooit. Een round-up aan de winterstop.

KAS Eupen: voetbaltechnisch de beste ploeg, maar net als vorig seizoen kwetsbaar op de counter. Tubeke en Cercle Brugge: organisatie en een hecht blok, maar af en toe een steek laten vallen. Antwerp: veel ervaring en meer kwaliteit dan de voorbije seizoenen, KV Oostende in het Albertpark uit de beker van België geknikkerd en tweewekelijks door een bijna volle Bosuil gesteund, maar scoren was een probleem: 24 goals in 16 matchen.

Te weinig, besefte T1 David Gevaert al begin november. Zijn ploeg had tegen Cercle minstens een punt verdiend, maar het waren de Bruggelingen die na een geflatteerde 0-1 met de drie punten gingen lopen. Nog maar eens, zuchtte Gevaert. ‘Zuivere goalgetters scoren een derde van hun doelpunten via inleggers. Dat moeten spitsen in zich hebben, maar zulke goals maken wij niet. wij hebben de voorbije maanden geen enkele keer gescoord na een inlegger. Dat heeft met een gebrek aan scherpte te maken.’

Tot de inhaalmatch in Eupen: 3-4, de eerste keer dat Antwerp meer dan drie keer scoorde (en meer dan één tegendoelpunt incasseerde). Zaterdagavond deed de Great Old dat op bezoek bij Patro Eisden Maasmechelen nog eens over (1-4). Het leven op de Bosuil is weer een beetje rooskleuriger: 32 goals in 18 matchen, amper 9 tegendoelpunten en evenveel punten (39) als leider Tubeke, dat een wedstrijd meer speelde. Union, net als Antwerp een match minder gespeeld, blijft verbazen en staat met 35 punten derde, op gelijke hoogte van Eupen.

Roeselare had zaterdag nochtans dé kans om in de top drie te duiken, maar botste in Geel op een opportunistische thuisploeg (4-3). Samen met Union is het team van Franky Van der Elst dé verrassing in de Proximus League. Na een wisselvallige start in de competitie gegroeid en met de winterstop in zicht geruisloos met de top mee gegleden. Met 2-0 verloren op de Bosuil, waarna een mooie 17 op 21 volgde. 34 punten, onverhoopt, maar de ambities (top acht) worden niet bijgesteld. ‘We scoren veel (34 keer, alleen Eupen deed met 42 goals beter, nvdr), maar we krijgen te veel doelpunten binnen: 29, veel te veel voor een ploeg die in de top vijf staat’, zuchtte de T1 in Geel.

Cercle Brugge, een van de favorieten bij de start, duikt de winterstop in als zesde (33 punten), maar heeft een wedstrijd minder gespeeld en kan zich met winst in de top drie hijsen. ‘Mochten we op bepaalde momenten slimmer geweest zijn, dan hadden we 4 of 5 punten meer en stonden we nu aan kop. Spijtig’, analyseerde Frederik Vanderbiest na de 2-2 tegen Lierse, kort nadat groen-zwart in het slot nog maar eens een tegendoelpunt incasseerde. Een onverhoopt punt voor de Lierenaars, die de ambitie van voor het seizoen – zo snel mogelijk naar eerste klasse terugkeren – algauw met een jaar mochten uitstellen en op het einde van de rit blij zullen zijn met een topachtplaats. Eric Van Meir loodste geel-zwart naar een tiende stek en staat de volgende maanden voor een strijd met Seraing en Lommel United, nóg twee clubs die droomden van meer.

De Limburgers strandden vorig seizoen op de tweede plaats, na kampioen STVV, en startten ondanks het vertrek van T1 Stijn Vreven met veel ambitie. ‘Beter doen dan vorig seizoen’, zei financieel manager Greet Vanbrabant begin dit seizoen aan dit blad. De plannen voor een nieuw stadion liggen klaar, in afwachting wordt het Soevereinstadion na de winterstop aangepast (extra lichtsterkte en 2500 nieuwe zitplaatsen) om aan de licentievoorwaarden te voldoen. ‘Nutteloze kosten als we niet in de top acht eindigen.’ Bidden en beven, zoals dat de volgende maanden bij wel meer clubs het geval zal zijn.

DOOR CHRIS TETAERT – FOTO BELGAIMAGE

‘Mochten we op bepaalde momenten slimmer geweest zijn, dan stonden we nu aan kop.’ FREDERIK VANDERBIEST

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content