Antwerp beleeft zijn voorspelde crisis

© BELGAIMAGE

Met John Bico als ‘sportief manager’ strompelt CEO Patrick Decuyper van het ene incident naar het andere.

Antwerp, een van de titelkandidaten in Betaald Voetbal 1B, is een compleet zootje geworden sinds John Bico er vorige maand de leiding kreeg over de sportieve staf. Dat is geen verrassing: de imposante Afrikaan bouwde eerder als makelaar en clubleider al een bijzonder kwalijke reputatie op. Hij kan verbaal en fysiek stevig uit de hoek komen om zijn zin te krijgen. Bij Antwerp deed hij die reputatie begin deze maand een eerste keer eer aan door speler Stallone Limbombe letterlijk hardhandig aan te pakken na een discussie op training. Al gauw lekte dat uit in de pers, wat bewijst dat ook mensen in en rond de A-kern het moeilijk hebben met Bico. Op 6 november, na de wedstrijd tegen Roeselare, was er dan weer een incident met speler Jordan Remacle, die vervolgens een week lang niet op training verscheen.

Vorige week kondigde Antwerp plots aan dat Bico geen actieve rol meer zou opnemen tijdens de trainingen. Bij wedstrijden zou hij voortaan in de tribune gaan zitten, en niet meer op de bank. Bico zou zich meer gaan bezighouden met ‘overkoepelende taken’. Tegelijk werden Sadio Demba en Jeffrey Rentmeister toegevoegd aan de sportieve staf. Demba was vorig seizoen samen met Bico aan de slag bij WS Bruxelles. Trainer David Gevaert, die pas medio oktober was teruggekeerd naar de Bosuil om er onder Bico te werken, stapte na die herschikking van de sportieve staf op. Intussen blies ook sportcentrum Sportoase zijn samenwerking met Antwerp op. Zaterdag stond dan toch weer Bico zelf op het oefenveld.

Zo begon Antwerp in een allesbehalve serene sfeer aan de terugronde van het kampioenschap. In de match tegen Cercle Brugge was er zondag al meteen duur puntenverlies: 0-0. Het ongenoegen rolde van de tribunes, veel fans scandeerden leuzen tegen Bico. De wedstrijd moest zelfs even worden stilgelegd toen enkele supporters dreigden het veld te bestormen. Velen verlieten het stadion voortijdig uit protest tegen de gang van zaken bij hun club. Sommigen viseerden ook CEO Patrick Decuyper. Hij was het die Bico aanstelde in de hoop dat de Afrikaan Antwerp richting de hoogste afdeling zou loodsen. Enkel daar kan Decuyper de vele miljoenen terugwinnen die hij het voorbije anderhalf jaar in de club pompte. Maar om de promotie nog dit seizoen te behalen, moet Antwerp nu de terugronde winnen. Dat lijkt moeilijk te worden, want ook in de kleedkamer zijn de rust en eenheid dezer dagen ver te zoeken. Met zijn keuze voor een controversiële figuur als Bico heeft Decuyper zichzelf en Antwerp in een diepe crisis gestort.

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content