SPELCULTUUR TERUG NAAR DE ROOTS

Het geraamte van de Angolese ploeg wordt gevormd door de spelers die vijf jaar geleden de tot dusver enige internationale titel voor Angola behaalden, toen ze Afrikaans kampioen bij de min-20-jarigen werden.

Een van de centrale figuren in de ploeg is de spits Akwa. De 28-jarige kapitein maakte in de WK-kwalificatiewedstrijden beslissende doelpunten tegen Rwanda en Nigeria.

Om het team te versterken ging men in Portugal op zoek naar spelers met Angolese roots. Ten tijde van de burgeroorlog in Angola vluchtten namelijk ongeveer vier miljoen burgers het land uit. Een van hen is middenvelder Figueiredo, zoon van Portugese kolonisten die Angola in deze woelige epoque verlieten. Figueiredo speelt tegenwoordig in de Portugese competitie.

Ook al hebben de Angolese voetballers de jongste tijd steile vooruitgang geboekt, om op internationaal niveau mee te draaien hebben ze nog meer tijd nodig. Dat bleek in januari in de Afrikacup. Angola pakte toen uit met technisch bedreven voetbal, maar mocht al na de voorronde de koffers pakken. Alleen tegen Togo, een andere verrassende WK-deelnemer, konden de Angolezen winnen. Vervolgens bleven ze tegen Congo steken op 0-0, waarna ze kansloos en met 1-3 onderuitgingen tegen Kameroen. Exit Afrikacup.

TRAINER LUIS OLIVEIRA GONçALVES

Hij verving de Braziliaan Ismael Kurtz na een blamerende 1-3-nederlaag tegen Tsjaad, in het begin van de WK-kwalificatiecompetitie. Luis Oliveira Gonçalves is erg vertrouwd met het Angolese voetbal. Hij begeleidde verscheidene nationale jeugdselecties, onder meer het team dat in 2001 de Afrikaanse titel voor min-20-jarigen pakte. De meeste internationals van het huidige Angola kent hij uit die periode. Voor veel van de spelers is de bondscoach, die zwaar de nadruk op teamgeest legt, een soort vaderfiguur. Gonçalves, die weigert Angola als een ontwikkelingsvoetballand te beschouwen, eist van zijn spelers weerstand, engagement en vastberadenheid. De coach wil over enkele jaren overstappen naar een toppositie in de federatie, om van daaruit het voetbal in Angola verder uit te bouwen.

VEDETTE MANTORRAS

Hij is een van de weinige Angolese voetballers die internationale klasse heeft geëtaleerd. Sinds 2001 ligt de gewezen Afrikaanse belofte van het jaar onder contract bij Benfica Lissabon. Een operatie aan de kruisbanden hield Mantorras vrijwel het hele seizoen 2003/04 aan de kant, maar na zijn terugkeer scoorde hij als wisselspeler nog acht keer en droeg zo bij tot de landstitel van Benfica. Voor de beslissende kwalificatiewedstrijd tegen Rwanda overtuigde de 24-jarige Mantorras zijn ploegmaats ervan dat een zege voor hen allen de deur naar het Europese voetbal open zou zetten. Waarop Angola effectief Rwanda versloeg.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content