Een nieuwe naam in de topschutterslijst is die van Andrew ‘Andy’ Johnson, de topschutter van Crystal Palace.

Iedereen heeft in Engeland de mond vol van Henry, Rooney en Van Nistelrooy, maar bij Crystal Palace kunnen ze niet zwijgen over hún topschutter, nummer acht, AndyJohnson. Ook hij zit halverwege zijn debuutjaar in de hoogste afdeling al in de dubbele cijfers. En dat voor een ploeg die vecht tegen de degradatie en offensief veel minder brengt : vaak is Johnson de enige spits van zijn ploeg. Hij valt dus op, het nummer acht, ook bij de scouts van de nationale ploeg.

Het zou voor Johnson een mooie beloning zijn, want hij begon zijn carrière in Birmingham. Niet bij Villa, maar bij de concurrent. In 2001 haalde hij de voorpagina’s van de kranten door als invaller in de Ligabekerfinale de verdediging van Liverpool op een hoopje te spelen. De wedstrijd eindigde evenwel op een gelijkspel en in de strafschoppen miste Johnson helaas de zijne, maar zijn naam was gemaakt.

Het jaar nadien werd balen. Birmingham was gepromoveerd, maar Johnson haalde nauwelijks de eerste ploeg. In de zomer betrok de club hem bij een ruil met Clinton Morrison (Crystal Palace). Johnson, die zich lange tijd verzette tegen die gedwongen verhuizing, moest terug naar af, een reeks lager. In 104 wedstrijden met Birmingham was hij slechts aan 13 goals geraakt. Veel te weinig, vond de clubleiding.

Maar toen keerde het. Johnson werd wat ouder, weerbaarder, vond voldoende kracht en begon aan de lopende band te scoren. Veertien in zijn eerste seizoen, en maar liefst 32 vorig jaar, waarvan 28 in de competitie. Het hielp Palace, waar Nico Vaesen op het einde het doel schoon hield, via de playoffs in eerste klasse. En daar doet Johnson het zo goed dat diverse clubs al interesse tonen. Johnson is nu 23, maar mag van coach IainDowie, de architect achter het succes van Palace, niet vertrekken. (PTK)

Newcastle haalde de Nigeriaanse international Celestine Babayaro (26) weg bij Chelsea, waar hij afgelopen anderhalf jaar nauwelijks in actie kwam. De Franse international Jean-Alain Boumsong (25) werd voor 11,3 miljoen euro overgenomen van Glasgow Rangers. Hij tekende voor vijf en een half jaar. Manchester United verhuurde het Amerikaanse talent Jona- than Spector (18) aan Blackburn Rovers. Wayne Rooney werd door de FA voor drie speeldagen geschorst na een elleboogstoot aan Tal Ben Haim (Bolton). Liverpool moet Harry Kewell minstens een maand missen met een liesblessure. Xabi Alonso brak tegen Chelsea zijn rechterenkel en mist de rest van het seizoen. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal) 16 goals ; 2. Johnson (Crystal Palace) 11 goals ; 3. Pires (Arsenal), Defoe (Tottenham) 10 goals ; 5. Hasselbaink (Middlesbrough) 8 goals.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content