Officieel moet er niemand weg in januari, maar als Anderlecht deze winter al Nicolas Alejandro Frutos (24) aantrekt, wat uitdrukkelijk de bedoeling is, gaat er tegelijk haast zeker een spits weg. Niet om financiële redenen (“Niemand hoeft zich zorgen te maken om onze financiën, zelfs niet als we het vijf maanden met te veel spelers moeten doen”, zegt clubmanager Herman Van Holsbeeck), maar om te voorkomen dat spelers door verminderde speelkansen een hele terugronde voor persoonlijk geluk, met andere woorden. een transfer, gaan spelen. Vorig seizoen brak dat de ploeg zuur op, tot ergernis van trainer Frank Vercauteren en het management.

Frutos speelt voor het Argentijnse Indepediente en is de “grote, sterke man” die Anderlecht zegt te hebben gemist sinds het vertrek van Jan Koller. De transfer verloopt via Paul Courant van het Leuvense makelaarsbureau SEM en had al in juli afgerond moeten zijn. Met de Argentijn er toen bij, zou Grégory Pujol zeker niet zijn gehuurd van Nantes. Frutos’ komst deze winter gaat wellicht ten koste van Nenad Jestrovic, die zelf al herhaaldelijk op een transfer aanstuurde. Anderlecht kijkt ook uit naar een opvolger voor Christian Wilhelmsson, hoewel het vermoedt voor de rechterflank al Serhat Akin in huis te hebben. Van Holsbeeck : “We hebben nog voor geen enkele speler een officieel bod binnen. Ik weet alleen dat Hearts ( uit Schotland, nvdr) Zewlakow volgt”.

Van Holsbeeck ontmoette vorige week de makelaars van Tao Chen (20), een Chinees die afgelopen zomer deelnam aan het WK voor min 20-jarigen in Nederland. Hij speelt als tweede aanvaller of achter de spitsen. Chen wordt vertegenwoordigd door een landgenoot en door oud-speler Dirk De Vriese, als makelaar wel actief, maar niet erkend door voetbalbond of overheid. Van Holsbeeck : “Ik heb hen een financieel voorstel gedaan. Van hun antwoord hangt het af of ook hij al in januari komt.”

Behalve in de spits en op het middenveld, waar Pär Zetterberg en mogelijk ook Yves Vanderhaeghe afhaken en waar Marius Mitu nu al achter de hand wordt gehouden, komt er ook zeker één centrale verdediger bij, mogelijk zelfs twee. De kans is bijgevolg groot dat een grotendeels nieuw Anderlecht aan de aftrap van het seizoen 2006/07 komt. Van Holsbeeck : “Ik heb ons scoutingapparaat gevraagd om een schaduwelftal klaar te hebben met voor elke positie een eerste, tweede en derde kandidaat. Op elk moment moeten we daarop kunnen terugvallen. Dat is de reden waarom we op dit moment de hele wereld afreizen.”

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content