Nipt verlies in Lyon en 1-1 tegen Bayern München na een uur lang met elf tegen tien te hebben mogen spelen. Een fysiek moegestreden Anderlecht zag de Duitsers via invaller Santa Cruz nog langszij komen. Wat zijn de conclusies van de twee Scandinaviërs, Christian Wilhelmsson en Hannu Tihinen, na twee speeldagen in de Champions League ?

Wilhelmsson : “Tegen Bayern toonden we te veel respect in het begin. We kunnen beter. En misschien geldt dat ook wat voor de wedstrijd in Lyon. Naar mijn gevoel hebben we te weinig punten uit deze twee wedstrijden gehaald. Anderlecht kan evenveel als de andere twee teams.”

Tihinen : “Er is ons tegen Bayern verweten dat we ons na de voorsprong terugtrokken. Dat klopt, maar het had niet met een angstreflex te maken, wél met vermoeidheid. We konden de bal niet meer in de eigen rangen houden.”

Wilhelmsson : “Ik had de indruk dat sommige spelers de bal niet wilden, omdat ze tegenover een man als Ballack stonden. In principe moet je dan juist minder bang zijn. Spelers van kleinere ploegen komen vaak veel wilder op je in dan dit soort tegenstanders.”

Tihinen : “We waren gewoon moe, niet meer in staat om te bewegen en uiteindelijk niet goed genoeg om te winnen. Dat moet je durven toe te geven.”

Wilhelmsson : “Grote ploegen, of liever : meer ervaren ploegen kunnen een wedstrijd bevriezen. Wij niet. Niet zoveel jongens van Anderlecht hebben ervaring met de Champions League. Dat zag je in Lyon en nu ook weer. We hebben heel goeie spelers. We moeten alleen meer in onszelf geloven.”

Tihinen : “Ik houd een slecht gevoel over aan die twee wedstrijden. Twee kleine foutjes en allebei afgestraft. Die strafschop in Frankrijk, dat uitvoetballen hier. De les moet zijn dat we iedereen aankunnen. Dus ook Celtic.”

Wilhelmsson : “Niet meer gaan voor een punt, vind ik, maar voor de winst. En dan vraag ik me af of je niet gewoon moet vasthouden aan je systeem, zowel voor uit- als thuiswedstrijden. Nu was het uit 4-5-1 en thuis 4-4-2. Een ploeg als Manchester United gelooft in zichzelf en zijn 4-4-2.”

Tihinen : “Met meer spelers die hoger spelen, kan je daar beter een bal houden. Ik denk dat balbezit belangrijker is dan het aantal aanvallers.”

Wilhelmsson : “Maar Aruna moet steun krijgen, want als alle ballen alleen naar hem gaan, haalt hij nooit het einde.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content