“Om meer inkomsten te hebben, moet je meer verkopen, en daar heb je ideeën voor nodig. Het probleem hier opnieuw is geweest dat Anderlecht geen echte commerciële directie heeft.” Zo vat Alain Courtois het onvermogen samen van de club om het WK-succes van Ki-Hyeon Seol te vermarkten. “Spijtig genoeg zijn we verplicht geweest voorrang te geven aan andere zaken”, verklaart Michel Verschueren waarom het ook niet opschiet met andere extrasportieve dossiers.

Radio & tv

Akkoorden die Alain Courtois maakte met Radio Donna en Bel RTL, leidden met de Franstalige zender tot een getekende overeenkomst. Elke vrijdagavond is op Bel RTL een tweespraak te horen tussen Michel Preud’homme en (eerst Courtois, later) Michel Verschueren : een soort voetbalcafé met een terugblik op de voetbalweek en een pronostiek voor het komende weekend. In ruil daarvoor heeft Bel RTL reclamepanelen in het Vanden Stockstadion. Een gelijkaardig contract was door Courtois voorbereid met Donna, maar dat bleef dode letter. “Courtois heeft daar wat aan gewerkt,” bagatelliseert Verschueren, “maar met zijn vertrek is dat een klein beetje stilgevallen. De dag dat één van mijn opvolgers aangeduid zal zijn, zal die zich daar meer kunnen in uitleven dan ik. Ik heb daar momenteel nog niet te veel tijd voor, moet ik zeggen.” Ook met tv-zenders waren er contacten voor een wekelijks programma rond Anderlecht. Volgens Courtois waren VT4, RTBf, Canal+ en TV Brussel geïnteresseerd. Zij missen nu, ervoer de MR-politicus al, een aanspreekpunt in de club.

Sportcomplex

Anderlecht nam de beslissing om een nieuw oefencomplex te bouwen op de huidige locatie in Neerpede. Onder Courtois raakte dit dossier, dat door een verzuurde relatie tussen Anderlecht en de gemeente in een impasse was geraakt, gedeblokkeerd. Er komen twee of drie extra terreinen bij en één groot, nieuw gebouwencomplex met afzonderlijke ruimtes voor de A-kern en de jeugdselecties én gemeenschappelijke kantoren voor de administratie. ” Philippe Colin,” aldus Verschueren, “leidt een werkgroep die met drie architecten heeft gepraat. Zij leggen ons de eerstkomende weken hun preprojecten voor, waarna wij voor het definitieve plan zullen kiezen. Pas daarna stellen we een timing op voor de realisatie. Vergeet niet dat we tien jaar hebben gedaan over de verbouwing van ons stadion.”

Multifunctionele zaal

“Brussel,” zo zegt Alain Courtois uit een studie te hebben geleerd, “heeft nood aan een multifunctionele zaal met een capaciteit van 3000 of 12.000 mensen voor spektakels, concerten, cultuur- en sportevenementen. Een soort Bercy in de hoofdstad van Europa.” Waar nu nog de Simonetzaal en het huidige oefenveld van de A-ploeg liggen, zag hij naast het Vanden Stockstadion zo’n zaal verrijzen. Mét, net zoals bij de Topsporthal naast De Kuip in Rotterdam, een loopbrug naar het stadion, waardoor de buiten wedstrijddagen nutteloze loges en business-seats beter zouden renderen. Na avondwedstrijden zouden er ook fuiven voor de jeugdige supporters (60 procent) kunnen plaatsvinden. Over de Simonetzaal bestaat een prioriteitsakkoord dat de ruimte na afbraak voor de club is, bevestigt Verschueren. Over de bestemming is nog niks beslist, maar zeker geen concertzaal. “Wij willen een voetbalclub blijven.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content