Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Anderlecht startte vrijdag tegen STVV met een spits van zeventien ( Romelu Lukaku) en beëindigde de partij met een aanvaller van achttien ( Ziguy Badibanga) en een van zestien ( Nathan Kabasele). “Dit is een pluim voor onze opleiding”, zegt Jean Kindermans, technisch directeur jeugd van Anderlecht. “Maar het getuigt evenzeer van lef bij de trainer. Met AriëlJacobs hebben we iemand die oog heeft voor wat er bij de jeugd gebeurt. Hij durft jonge gasten te brengen.”

Voor Kabasele was het zijn debuut in de A-ploeg. Badibanga debuteerde al op het eind van vorig seizoen. Kindermans: “Badibanga was achttien, Kabasele is een jongen van zestien. Daarom ben ik terughoudender. Hij moet zich nog doorontwikkelen. Ik hoop dat hij beseft dat het maar tijdelijk is, en zijn voetjes op de grond houdt. Hij wordt nu heel snel naar de top gepiloteerd, maar hoe zal hij zich gedragen als hij dat stapje terug moet zetten? Zal hij even gedreven blijven werken? Vroeger was dat zijn probleem. Inmiddels heeft hij veel vorderingen gemaakt. Dit is een beloning.”

Net als Lukaku en Badibanga is Kabasele een Belg van Afrikaanse origine. Kindermans: “Hij was dertien toen we hem vonden bij een club in het Brusselse. Hij woont alleen met zijn mama, een Congolese vrouw die hem een beetje overbeschermt. Onze sociale cel houdt zich van nabij met hem bezig. Vorig jaar zette hij de stap van de U16 naar de U19. Doordat Lukaku doorbrak en BrunoBarras(een ander jong talent, nvdr) geblesseerd was, stroomde hij direct door naar de U21. Daar was hij niet de Kabasele van Neerpede. Hij had het moeilijk bij JohanWalem.”

Op een kort intermezzo na haalde Kabasele de nationale jeugdselecties niet. “Maar hij heeft iets te bieden”, aldus Kindermans “Hij is heel snel en explosief en maakt gemakkelijk een actie. Aan de afwerking moet nog worden gewerkt: hij heeft niet het killersinstinct van Lukaku. Ook technisch is er grote progressie mogelijk. Om het diep in de spits te maken is hij wellicht wat klein van gestalte. Links, rechts of leunend achter een diepe spits is zijn positie. Of in een tweespitsensysteem naast een grote pivot. Net als Badibanga is hij een echte straatvoetballer. Lef te koop. Nu moeten ze nog leren efficiënt te voetballen. Want komen piepen doen er veel, bevestigen maar weinig.” S

JAN HAUSPIE

‘Dit is een pluim voor onze opleiding.’

Jean Kindermans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content