Vanuit Frankrijk zwellen de geruchten aan dat Mémé Tchité volgend seizoen in de Ligue 1 gaat voetballen. Zowel Bordeaux als Lille hebben zich in Brussel al officieel gemeld, maar vraag (10 miljoen euro) en aanbod (7,5 miljoen euro) liggen nog te ver uit elkaar. Herman Van Holsbeeck die voortdurend in het buitenland zit : “In elk geval mag hij voor 7,5 miljoen euro niet weg.”

Regeren is vooruitzien en dus houden de Brusselaars, die ook al de Congolees Mbokani zien vertrekken, maar daar gezien de wanorde die hij privé achterliet niet al te hard om rouwen, alle ogen open in de zoektocht naar een spits. Pär Zetterberg viste in Zweden een duplicaat van Nicolás Frutos op (de twintigjarige Johan Oremo van Gefle IF, in de internationale media vooral gelinkt aan PSV) maar in België, zo bevestigt Van Holsbeeck, is er als spits maar één alternatief : topschutter François Sterchele. Jacques Lichtenstein, de schoonzoon van Philippe Collin, is de makelaar van Sterchele. Dat is niet onbelangrijk : Lichtenstein, zo lijkt het, zal Sterchele niet zo snel in het buitenland parkeren als Anderlecht hem per se wil. Maar bij Beerschot beweren ze van niets te weten. Jos Verhaegen : “Ik hoor en lees ook van alles, zelfs dat Anderlecht al met François zou gesproken hebben.”

Aimé Anthuenis had zelfs al gehoord dat Sterchele voor vier jaar in Brussel tekende. Zonder de club te kennen ! Dat is tegen de regels, gaat men nu een klacht indienen ? Verhaegen : “Maar neen, zo kinderachtig zijn wij niet. Praten gebeurt toch. De stand van zaken is : wat ze ook zeggen of schrijven, vandaag/zaterdag heeft Anderlecht officieel nog geen bod gedaan. Er zijn trouwens kapers op de kust, buitenlandse. Maar vandaag zeg ik : François is volgend seizoen een van onze drie spitsen.”

Verhaegen is wel onder de indruk van Sterchele : “Ik heb hier op training al veel spitsen gezien, Radzinski, Sonck. François heeft nog iets meer, hij maakt op training soms heel speciale goals. Enig minpunt : hij moet nog iets professioneler worden. De jongen is nog speels, maakt soms van makkelijke dingen iets moeilijks.”

Ook ex-trainer Marc Brys deelt in de lof : “Ik denk dat hij een type is dat het publiek van Anderlecht kan bekoren. Hij heeft dat flamboyante, een beetje de acties van het zaalvoetbal, die spectaculair ogen, én scorend vermogen, wat toch prioritair blijft. Hij is in België top in zich vrij lopen, en door de dominantie van Anderlecht zal hij daar veel meer in de zestien komen. Het gaat snel, maar niet te snel. François past zich heel vlug aan. Op mentaal gebied staat hij al zeer sterk, ik denk dat daar nog weinig progressie valt te boeken, maar op die andere vlakken is er nog twintig tot dertig procent beterschap mogelijk.”

KRISTOF DE RYCK/BRUNO GOVERS/PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content