Wie is Shaun White, the flying tomato?

© belgaimage
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

Shaun White, de beste snowboarder aller tijden, droomt van de Olympische Spelen in Tokio. Op vier kleine wieltjes en een plank.

Het masterplan van Shaun White (32) ligt op tafel. Eerst het WK in Brazilië (september) en volgend jaar naar de Olympische Spelen in Tokio, waar skateboarden voor het eerst op het olympisch programma staat. Maar: niet vanzelfsprekend, beseft ook de meest succesvolle snowboarder uit de olympische geschiedenis. Na Turijn (2006) en Vancouver (2010) pakte hij vorig jaar in februari op de Winterspelen in Pyeongchang zijn derde gouden medaille, waarna hij zich op zijn oude liefde stortte.

Hij werd na twee hartoperaties op zijn dertiende al snowboardprof, maar was onder de vleugels van skateboardlegende Tony Hawk ook op vier wieltjes succesvol. The Flying Tomato, zoals de roodharige tiener werd genoemd, was de eerste atleet die goud pakte op de Summer én Winter X Games (extreme sporten), maar beseft dat een skatemedaille op de Olympische Spelen wellicht te hoog gegrepen is. ‘Ik zag heel veel wedstrijden en geraakte geïnspireerd, maar op het WK zullen we zien wat ik waard ben en of Tokio haalbaar is’, aldus White, die vorig jaar in september voor het eerst sinds jaren aan een wedstrijd deelnam. ‘Het zag er verschrikkelijk uit, maar ik had het op dat moment ook niet anders verwacht.’

Tussen 2005 en 2011 pakte hij op de Summer X Games vijf skateboardmedailles (2 goud, 2 zilver, 1 brons) in de halfpipe, een discipline die in Tokio niet op het programma – park en street – staat. ‘Ik vind het fantastisch en op dit moment in mijn carrière is fun het belangrijkste’, aldus White, die sinds de Spelen in Pyeongchang aan geen enkele snowboardwedstrijd meer deelnam – de langste break in zijn sport -, maar niet uitsluit dat hij in 2022 naar zijn vijfde Winterspelen (Peking) gaat. Dan zal hij 35 jaar zijn, maar het record van oudste winnaar in de halfpipe stond sinds vorig jaar al op zijn naam. ‘Nieuwe uitdagingen houden een mens jong, niet?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content