Wie is medaillewinnaar Lionel Cox?

© Belga

Lionel Cox, die ons land een zilveren medaille bezorgde in het karabijnschieten, is een van de minst bekende Belgische olympiërs in Londen.

Cox veroverde zilver in het karabijnschieten 50 meter liggend, de tweede Belgische medaille op deze Olympische Spelen na het brons van judoka Charline Van Snick.

Wat Cox’ prestatie bijzonder knap maakt, is dat hij zijn sport op amateurbasis beoefent en zijn andere concurrenten profs zijn. De 31-jarige Luikenaar combineert immers zijn schietpassie met zijn job: arbeidsinspecteur in het Brusselse Gewest.

Vóór de Spelen werd hij niet tot de kandidaat-medaillewinnaars gerekend. Tijdens het test event in Londen eerder dit jaar was hij als negende geëindigd en op de Wereldbeker in Milaan als elfde. Op het EK vorig jaar werd hij zeventiende. Hij neemt voor het eerst deel aan Olympisch Spelen.

Cox’ medaille is de eerste voor de Belgen in het schieten sinds het brons van kleiduifschutter Frans Peeters op de Spelen van 1988 in het Zuid-Koreaanse Seoel. (KVDA/JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content