Wat u niet mag missen op de Olympische Spelen (8 augustus)

© Belga

Drie tips voor de twaalfde dag van Londen 2012.

Atletiek (tienkamp)
Vanaf 11u Belgische tijd begint Hans Van Alphen aan de tienkamp, een wedstrijd die over twee dagen gespreid is. ’s Ochtends staat eerst de 100 meter op het programma, daarna het verspringen en ’s avonds het kogelstoten, hoogspringen en de 400 meter. Donderdag is er nog 110 meter horden, discuswerpen, polsstokspringen, speerwerpen en de afsluitende 1500 meter. Van Alphen is een outsider voor een medaille.

Vrouwenboksen

Woensdagmiddag staan de halve finales van het vrouwenboksen op het programma, de enige ‘nieuwe’ sport op deze Spelen. Eerst komen de vlieggewichten aan bod, dan de lichtgewichten en tenslotte de middenklasse. In de categorie zwaargewichten nemen vrouwen niet deel.

Eén van de pioniers van het vrouwenboksen, de Ierse Katie Taylor, is de favoriete bij de lichtgewichten. Taylor, gecoacht door haar vader, die zelf een ex-bokser is, voetbalde als junior voor het nationale Ierse team en kondigde in 2010 al aan dat Olympisch goud haar doel was. Haar Britse tegenstandster uit de kwartfinales moet de enige van Team GB zijn die bij haar wedstrijd niet merkte dat ze thuisvoordeel had. Taylor kreeg de meeste aanmoedigingen, en dat zegt genoeg.

Bij de lichtgewichten is de Indische Mery Kom Hmangte, politieofficier en moeder van twee, favoriet. Haar ouders wisten tot 2000 niet dat ze bokste, tot haar foto in een lokale krant verscheen en haar vader razend was: ‘Met een geschonden gezicht ga je nooit een man vinden. Hmangte begon toch een bokscarrière om geld te verdienen voor haar familie. Ze kocht al een huis voor haar ouders.

Jumpingfinale

In de paardensport staat de individuele finale van het jumping op het programma in Greenwich, het oudste stadspark van Londen. De 35 beste ruiters uit de kwalificaties treden hier aan voor de A-finale, waarna de 20 eersten uit de wedstrijd de B-finale rijden. Twee Belgen nemen deel: de 31-jarige, relatief jonge ruiter Gregory Wathelet en de ervaren tot Belg genaturaliseerde Nederlander Jos Lansink. Lansink, die al aan zijn zevende Spelen toe is, nam vier keer aan de Spelen deel voor Nederland en is nu aan zijn derde Spelen voor België toe. In 1992 won hij goud in het teamjumping met Nederland. Lansink blijft een outsider voor een medaille. (GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content