Waarom Chelsea zich afzijdig houdt in het Hazard-feuilleton

© BELGA
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Opvallend in het getouwtrek tussen Zulte Waregem en Anderlecht rond Thorgan Hazard is dat Chelsea zich niet openlijk uitspreekt over de situatie van zijn uitgeleende speler. Tegenover Zulte Waregem deed het dat wél.

Opvallend in het getouwtrek tussen Zulte Waregem en Anderlecht rond Thorgan Hazard is dat FC Chelsea zich niet openlijk uitspreekt over de situatie van zijn uitgeleende speler. Tegenover Zulte Waregem deed het dat wél.

Wanneer eind december de eerste berichten opduiken dat Anderlecht reeds een akkoord heeft met John Bico over een transfer van Hazard naar de landskampioen in januari, neemt Francky Dury contact op met Eddie Newton. Newton is de man die de speler namens Chelsea opvolgt. Hij verzekert Dury dat Chelsea geen enkele reden ziet om Hazard binnen hetzelfde seizoen en binnen hetzelfde kampioenschap van club te laten veranderen. De Londense club is uitermate tevreden over zijn ontwikkeling en vreest voor reputatieschade bij een tussentijdse verhuis.

Op 6 januari 2014 wordt financieel bestuurder Ronny Schelfhout van Zulte Waregem opgebeld door Bico. Die heeft maar één korte mededeling: Hazard verlaat Zulte Waregem. Schelfhout vormt terstond het nummer van Herman Van Holsbeeck en waarschuwt de Anderlechtmanager: “Hazard heeft een contract bij ons en gaat niet weg.”

Schelfhout laat ook een makelaar bellen met Marina Granovskaya, vertrouwelinge van Roman Abramovitsj en na de Rus de machtigste figuur op Stamford Bridge. Met de luidspreker aan hoort hij haar bevestigen wat andere Chelseabronnen eerder tegenover Dury herhaalden: dat zij geen reden zien voor een vroegtijdig vertrek van Hazard.

Een ontknoping lijkt niettemin in de maak wanneer Bico afgelopen zaterdagochtend een zegezekere verklaring de wereld in stuurt via Het Laatste Nieuws. In enkele hilarische zinnen deelt hij mee dat Hazard wel degelijk voor Anderlecht gaat spelen.

In Waregem neemt Schelfhout meteen contact op met Marina Granovskaya. Het veertig minuten durende gesprek tussen Schelfhout en de first lady van Chelsea laat zich namens de Londenaren als volgt samenvatten: “Wij respecteren onze contracten.”

Toch staat Hazard met anderhalf been in Brussel. Chelsea belijdt zijn steun wel met woorden, maar moeit zich verder niet. De jongere broer van Eden is lang (nog) geen prioriteit voor Abramovitsj en José Mourinho. Wel veeleer een beleggingsobject, zoals ook Kevin De Bruyne dat was: bij RC Genk weggeplukt voor 9 miljoen euro, anderhalf jaar later voor ruim 20 miljoen verkocht aan VfL Wolfsburg. Tel uit de Londense winst, geboekt op een speler die amper het blauwe shirt droeg.

Conclusie: het maakt Chelsea weinig uit waar Thorgan Hazard de volgende vier maanden speelt. Zulte Waregem, zo hoort Schelfhout Granovskaya nog zeggen, heeft het laatste woord.

Helaas, dat woord weegt niet zwaar. Tegenover tegenstanders die gepokt en gemazeld zijn in de grijze zones van het moderne voetbal voert de vicekampioen een ongelijke strijd. Meer dan wat compensaties bedingen zit er voor de sympathieke West-Vlamingen wellicht niet in. De wil van Bico is wet, Chelsea stoot hem als makelaar van grote broer Eden Hazard liever niet voor het hoofd, en de tijd dat er nog hoofdstedelijke grandeur rond het Vanden Stockstadion hing, ligt inmiddels achter ons.

De volledige reconstructie van de Hazard-transfersoap leest u deze week in Sport/Voetbalmagazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content