Wimbledon: een aparte wereld, doordrongen van de charme van een andere tijd

© Reuters

Een voorbeschouwing op het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld.

Wimbledon is het meest prestigieuze en eerbiedwaardige tennistoernooi ter wereld. Het wordt al sinds 1877 georganiseerd door All England Lawn Tennis en Croquet Club. Het belichaamt tennis in zijn zuiverste traditie en is de competitie die elke grote speler moet winnen om tot de sportlegende toe te treden. Met zijn grasvelden, zijn gedempte lanen met petunia’s en eindeloze rijen wachtende mensen is Wimbledon een mythische plaats geworden met een unieke sfeer. Een aparte wereld, doordrongen van de charme van een andere tijd… We leggen uit waarom.

Een heilig gras

Het gras is heilig in Wimbledon. De verantwoordelijke voor het gazon heet Neil Stubley. Hij is 45, Brits en bezit een diploma management … in sportgazon. In het kader van een voortdurende zoektocht naar betere kwaliteit werd de samenstelling van het gras trouwens gewijzigd in 2000. Het gazon dat de 19 tennisbanen van het complex bedekt bestaat voortaan voor 100 procent uit Engels raaigras. Dat verklaart dat het gazon resistenter en trager is, en dus gunstig voor rally’s achterin het terrein. Tijdens het toernooi wordt het gras elke dag afgereden en gemerkt om de reglementaire hoogte van 8 millimeter niet te overschrijden.

De obligate witte tenue

In Wimbledon is de witte tenue verplicht voor eender wie met een raket op het heilige gras wil. Afstappen van de regel is majesteitsschennis. David Goffin heeft het ondervonden in 2012, tijdens zijn eerste deelname. De Luikenaar werd tot orde geroepen omdat hij het had gewaagd een witte polo met onderaan een paar blauwe strepen te dragen. De grote Roger Federer werd het jaar daarna op het matje geroepen. Ondanks zijn status van zevenvoudige winnaar moest de Zwitser zijn witte schoenen met oranje zolen inruilen tegen vlekkeloze witte exemplaren na winst tegen de Roemeen Victor Hanescu.

Aardbeien met slagroom

Wimbledon: een aparte wereld, doordrongen van de charme van een andere tijd
© Reuters

Aardbeien met slagroom zijn een ander symbool van het tornooi van Wimbledon. Volgens de legende is het koning George V die de traditie lanceerde nadat hij in 1910 op de troon klom. De officiële aardbeisoort van Wimbledon is de Elsanta, die in de Kent gekweekt wordt. Elke ochtend om 5u30 komen de aardbeien toe in vrachtwagens om geïnspecteerd te worden. De aardbeien zijn niet gratis – 2,50 pond voor een tiental stuks – maar het zou jammer zijn om er niet van te proeven.

‘Ik stond in de rij in Wimbledon’

Tickets vinden voor Wimbledon is allesbehalve een lachertje. De beste optie is inschrijven voor de reuze tombola die van 1 augustus tot 15 december loopt. U kan ook in de rij staan om één van de laatste 500 tickets voor het Centre Court te bemachtigen of 6 000 tickets voor de andere tennisbanen die elke dag verkocht worden. Sommigen zijn trouwens fier op hun sticker waarop staat ‘ik stond in de rij in Wimbledon’.

No play on Sunday

Britten doen de dingen graag op hun manier… Ze rijden links, herkennen de euro niet en organiseren het enige grandslamtornooi waarin er op de middelste zondag niet gespeeld wordt. In Wimbledon is immers de ‘No play on the Middle Sunday’ van kracht om de buurtbewoners een pauze te gunnen. In de geschiedenis van het tornooi zijn er maar drie inbreuken geweest: in 1991, 1997 en 2004 na grote vertragingen in de programmatie door de regen die in die periode vaak de boel komt bederven.

Spelers zich thuis laten voelen

Wimbledon, dat in een residentiele buurt in het Zuidwesten van Londen gesitueerd is, biedt de mogelijkheid aan de spelers om te logeren in één van de vele villa’s die aan de All England Club grenzen. Kim Clijsters testte de ervaring toen ze nog samen was met Lleyton Hewitt. Dit gezegd zijnde varen de eigenaars er ook wel bij. Wetende dat de spelers over de nodige financiële middelen beschikken aarzelen ze niet op 10 à 15 000 pond te vragen voor hun goed. Ondertussen kunnen ze zich een mooie vakantie betalen.

Serge Fayat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content