Wickmayer: ‘Het beste moet nog komen’

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Voor Yanina Wickmayer was 2013 een annus horribilis. In Sport/Voetbalmagazine maakt ze de balans op, maar blikt ze ook al hoopvol vooruit.

“De voorbije twee jaar was mijn rug een heel bepalende factor”, vertelt Wickmayer. “Mijn service was altijd mijn belangrijkste wapen. Wanneer dat dan plots wegvalt en je na tien à vijftien jaar anders moet opslaan, vergt dat een grote aanpassing. Maar het was vooral mentaal moeilijk om die nieuwe servicebeweging te aanvaarden en te aanvaarden dat er een probleem is.”

Daardoor was het ook een hele opdracht om de juiste structuur en balans te vinden in het trainen en het spelen, erkent ze. “Soms kreeg ik tijdens toernooien last of werd ik stijf, omdat ik niet de oefeningen deed die ik moest doen. Maar nu heb ik de juiste stabiliteit gevonden. Honderd procent natuurlijk en even hard als vroeger zal mijn service nooit meer zijn, denk ik. Maar ik aanvaardde hem intussen wel, ik geloof dat er nog marge is voor verbetering en ik wil er het beste uit halen.”

WTA 51

Haar ranking is er ondertussen niet beter op geworden. Wickmayer: “Voor het eerst in vier en een half jaar ben ik uit de top dertig gezakt, naar de 51e plaats, maar dat was nodig om sterker te worden en weer tot een beter niveau te komen. Zo voel ik deze periode nu aan. Het was niet mijn beste jaar qua resultaten, maar wel het meest leerrijke.”

“Het kan raar klinken na een seizoen waarin ik meer dan ooit verloor, maar mijn gevoel is dat ik daardoor stappen in de juiste richting kon zetten. Daar haal ik veel vertrouwen uit. Na de eerste ronde op de US Open nam ik een week rust, paste ik een paar trainingsweken in die deugd deden en speelde ik enkele goeie matchen om het jaar af te sluiten.”

Psycholoog

“Nu train ik slimmer en efficiënter, béter gewoon. Met mijn trainers ben ik echt in een goeie routine geraakt en sinds enkele maanden is op advies van kinesist Lieven Maesschalck ook Jef Brouwers in mijn team gekomen. Hij helpt mij op een heel relaxte en aangename manier met het aanvaarden van en het omgaan met bepaalde dingen, hij probeert er almaar meer een positieve en zelfverzekerde ingesteldheid in te krijgen. Het voelt helemaal niet aan alsof ik bij een psycholoog ga, maar meer alsof ik met een vriend zit te praten.”

Door de veranderde omkadering, kijkt Wicky weer hoopvol de toekomst tegemoet. 2014 moet het jaar van de comeback worden. “Het is een combinatie van veel factoren die mij heel veel vertrouwen en motivatie geven voor de toekomst. Voor volgend jaar liggen mijn ambities binnen de top dertig en hopelijk zelfs top twintig. Ik ben er in elk geval van overtuigd dat het beste nog moet komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content