Goffin moet Tsonga kloppen na nederlaag dubbelspel in Davis Cup

© belga

Zondag kunnen de Belgische tennissers enkel de Davis Cup winnen als ze tweemaal de Fransen kloppen.

Na de nederlaag in het dubbelspel van zaterdag en de bijhorende 2-1 achterstand in de finale van de Davis Cup tegen Frankrijk, staan de Belgen met de rug tegen de muur.

Zondag volstaan alleen twee zeges voor de eindwinst.

Ideaal scenario: David Goffin (ATP 7) trekt zijn topvorm door en klopt Jo-Wilfried Tsonga (ATP 15).

Nadien is het dan, in het beslissende vijfde duel, aan Steve Darcis (ATP 76) om zijn veelzeggende bijnaam ‘Mister Davis Cup’ andermaal waar te maken.

Het duel tussen Goffin en Tsonga, Belgiës en Frankrijks beste tennissers, heeft alles in zich om een absolute kraker te worden.

De Luikenaar is volgens de ATP-ranking licht favoriet, maar in de onderlinge duels leidt Tsonga.

De Fransman won vier van de zes confrontaties, waaronder de laatste dit jaar in Rotterdam. Tsonga haalde het toen in de finale met 4-6, 6-4 en 6-1.

De tennisser uit Le Mans doet het met zestien ATP-titels op zijn erelijst ook ruim beter dan de vier van Goffin.

Tsonga schreef in 2017 vier toernooien (Antwerpen, Lyon, Marseille en Rotterdam) op zijn naam, terwijl de Luikenaar er twee (Shenzhen en Tokio) won.

Als Tsonga de wedstrijd wint, heeft Frankrijk zijn tiende Davis Cup beet, de eerste sinds zestien jaar.

Pakt Goffin de volle buit,dan valt de beslissing in het vijfde duel. In dat vijfde duel zal normaliter Lucas Pouille (ATP 18) het moeten opnemen tegen Darcis (ATP 76).

Op papier heeft de Fransman de beste kaarten, maar Darcis kan als geen andere boven zichzelf uitstijgen in beslissende wedstrijden.

Hij won elk van de vijf cruciale matchen die hij in het verleden afwerkte.

De kapiteins kunnen de samenstellingen van zondag wel nog wijzigen. Zo kan de Franse bondscoach Yannick Noah verrassen met Richard Gasquet (ATP 31) in de plaats van Pouille.

Om 13u30 speelt Goffin tegen Tsonga. Wint Goffin, dan volgt er nog een laatste en beslissend duel tussen Steve Darcis en – wellicht – Lucas Pouille. De Franse bondscoach krijgt namelijk nog de gelegenheid een andere speler aan te duiden voor dat duel.

Partner Content