De sportmomenten van het jaar: David Goffin, geen fan van rock-‘n-roll

© Belga Image
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Tot het einde van het jaar blikt redactie van Sport/Voetbalmagazine elke dag terug op 2017 aan de hand van de opmerkelijkste sportmomenten. Een eigenzinnige selectie. Vandaag: hoe David Goffin van de top 10 van de wereld zijn habitat maakte.

December 2014. Gedurende anderhalf uur zitten we samen met David Goffin. Er ontspint zich een intiem gesprek met de jonge man die door zijn tenniscollega’s net verkozen werd tot Comeback kid of the year. Na een lange calvarietocht staat hij weer bovenaan de affiches. Hoger dan ooit. Goffin behoort nu tot de top 25 van de wereld. Wauw!

Ondertussen, bij het afsluiten van 2017, heeft hij van de top 10 zijn habitat gemaakt. En toch verandert die nieuwe omgeving (en aangespekte bankrekening) hem geen haar. Meer dan een miljoen dollar haalde hij afgelopen jaar aan recettes op. De kaap van tien miljoen euro dollar komt er misschien in 2018. We moeten ineens terugdenken aan ons gesprek van drie jaar geleden.

S/VM: Waarom toon je zo weinig emoties op een tennisveld?

Goffin: ‘Ik probeer altijd kalm te blijven. Vanaf het moment dat ik me enerveer of emoties toon, verlies ik focus en speel ik slechter.’

S/VM: Denk je niet dat de fans liever tennissers zien die zich laten gaan, zoals McEnroe, Connors en Nastase?

Goffin: ‘Akkoord, maar ik sta daar in de eerste plaats om wedstrijden te winnen. Niet om het publiek te amuseren of McEnroe en Monfils te imiteren.’

Goffin is altijd die Iceborg 2 gebleven – copyright Olivier Rochus. De Luikenaar heeft zo zijn eigen idee over wat het inhoudt om een publiek figuur te zijn. ‘Ik draag graag een maatpak. Als het even kon, doe ik dat elke dag aan. Je zal me nooit met een koptelefoon of in een fluorescerende outfit het terrein zien opstappen’, vertelde hij in ons interview van enkele jaren geleden.

Dat gebrek aan bling-bling, aan bad boy-attitude of extravaganza mag de buitenwereld dan jammer vinden, want het hoort voor een stuk bij het spektakel en de emoties van het tennis, maar je kunt het Goffin evenmin kwalijk nemen dat hij zich concentreert op de kern van zijn sport: de resultaten.

En die zijn er. Top 10 van de wereld, finale van de Masters, zeges tegen Nadal en Federer (zijn idool) en een finale in de Davis Cup. Zonder zijn fatale val en enkelblessure op Roland Garros dit jaar spraken we nu misschien zelfs over een Grand Slamwinnaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content