Stadiums of hate

© IMAGEGLOBE

Zaterdag 9 juni – Canvas – 20.10u

Enfant terrible Mario Balotelli deed vorige week weer van zich spreken met een straffe uitspraak: “Als ik op het EK slachtoffer word van racisme, dan stap ik op. En wie een banaan naar mij durft te gooien, vermoord ik.” Het ziet ernaar uit dat de Italiaanse spits alvast zijn gevangeniscel mag boeken, want racisme is in de stadions van Polen en Oekraïne schering en inslag, zo blijkt uit de reportage Stadiums Of Hate die nu in het kader van ‘Vranckx’ wordt uitgezonden.

Reporter Chris Rogers trok naar de twee gastlanden van het komende EK om er poolshoogte te nemen van de sfeer in de voetbalstadions. Hij ging onder meer een kijkje nemen in Krakau, tijdens de derby van Wisla tegen Cracovia. Heel wat fans van Wisla, die zichzelf als ‘echte Polen’ beschouwen, dragen T-shirts met antisemitische slogans en noemen Cracovia een ‘jodenclub’. En de heethoofden houden het niet bij schelden, er wordt ook gevochten en de stoeltjes van het stadion moeten eraan geloven. Stewards en politiemensen die tussenbeide willen komen, delen in de klappen.

In Oekraïne is de situatie niet beter. Supporters brengen massaal de nazigroet, zwarte spelers worden uitgescholden en buitenlandse supporters krijgen slaag. De politie staat erbij en kijkt ernaar. En ontkent.

Steeds meer rijst de vraag of Polen en vooral Oekraïne wel klaar zijn om het EK te ontvangen. Sol Campbell, de voormalige aanvoerder van het Engelse team, laat er alvast geen misverstand over bestaan. “De fans kunnen beter thuisblijven en de wedstrijden op tv bekijken”, zegt hij tegen Rogers. “Wie het waagt om toch naar ginder te gaan, riskeert om in een doodskist terug te komen.” (PM)

Trailer: http://www.bbc.co.uk/news/uk-18192375 (eerste filmpje)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content