Spannendste F1-seizoen in jaren: Hamilton en Verstappen met gelijke punten naar laatste Grote Prijs

© Getty Images

Voor het eerst sinds 1974 staan voor de laatste Grote Prijs van het seizoen in de Formule 1 de twee beste rijders met een gelijk aantal punten. Max Verstappen (Red Bull) en Lewis Hamilton (Mercedes) beginnen zondag tijdens de 22e en laatste Grote Prijs in Abu Dhabi beiden met 369,5 punten aan de race.

Bij het onwaarschijnlijke scenario van een gelijke stand na de race van zondag gaat de wereldtitel naar Max Verstappen. De Nederlander won negen Grote Prijzen dit seizoen tegenover acht voor Hamilton.

Eerste gelijke stand bij top 2 voor laatste Grote Prijs sinds 1974

Het is de dertigste keer sinds het ontstaan van de F1 in 1950 dat de beslissing over de titel valt in de slotrace.

Voor een gelijk aantal punten bij de top 2 voor de laatste race moet teruggegaan worden tot 1974. Toen begonnen de Braziliaan Emerson Fittipaldi (McLaren) en de Zwitser Clay Regazzoni (Ferrari) ook met evenveel punten aan de Grote Prijs van de Verenigde Staten in Watkins Glen. Fittipaldi pakte uiteindelijk zijn tweede wereldtitel dankzij een vierde plaats. Regazzoni werd pas elfde. Fittipaldi beëindigde het seizoen zo met drie punten meer dan zijn concurrent. In die periode kreeg enkel de top 6 punten toebedeeld.

Ook in 1984 was het uiterst spannend. De Oostenrijker Niki Lauda veroverde toen de titel met een half puntje voorsprong op de Fransman Alain Prost.

Acht keer werd een rijder kampioen met slechts één punt voorsprong. Dat gebeurde in 1958, 1961, 1964, 1976, 1981, 1994, 2007 en 2008.

Het meest recent in het geheugen ligt de spannende titelstrijd van 2016. De Duitser Nico Rosberg (Mercedes) haalde het destijds met vijf puntjes voorsprong op zijn ploegmakker Lewis Hamilton.

De Brit verloor de titel in 2007 ook al eens met een puntje aan de Fin Kimi Räikkönen (Ferrari). Twaalf maanden later nam hij revanche door het kampioenschap te winnen met één puntje voorsprong op de Braziliaan Felipe Massa (Ferrari).

Partner Content