Russische atleten blijven geschorst voor Olympische Spelen

© Belga

De Internationale Atletiekfederatie IAAF heeft vrijdag na een bestuursvergadering in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen unaniem beslist om de schorsing voor Rusland te handhaven. Er blijft wel een kans dat Russische atleten die dopingvrij worden bevonden in augustus alsnog naar de Spelen in Rio kunnen onder de neutrale vlag.

De IAAF legde Rusland in november een voorlopige schorsing op na een rapport van het Wereldantidopingagentschap WADA over wijdverspreid dopinggebruik in Rusland. Afgelopen maandag verklaarde WADA-voozitter David Howman nog dat Rusland sindsdien te weinig vooruitgang boekte in de strijd tegen doping, de IAAF deelt die mening.

“Hoewel de Russische federatie (RusAF) veel vooruitgang heeft geboekt, zijn er nog 18 tot 24 maanden nodig om de antidopingwetgeving aan te passen aan de internationale norm”, laat IAAF-voorzitter Sebastian Coe optekenen. “De Russische atleten kunnen voorlopig niet terugkeren in internationale competities, zonder dat we het vertrouwen van het publiek en de andere atleten ondermijnen.”

Vitali Mutko, de Russische minister van Sport, legt zich niet neer bij de beslissing van de IAAF. “De schorsing voor Rusland zat er aan te komen. We zullen reageren”, liet Mutko optekenen. “We hebben alles gedaan wat we konden. We moesten aan 100 voorwaarden voldoen en dat is ons naar mijn mening gelukt. We hopen dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) deze situatie kan rechtzetten.”

Het IOC vergadert dinsdag “over de moeilijke keuze tussen collectieve verantwoordelijkheid en individuele gerechtigheid.” Mogelijk wordt er een oplossing gezocht zodat Russische atleten die dopingvrij worden bevonden alsnog naar de Spelen in Rio kunnen.

De IAAF diende een wetsvoorstel in waardoor “atleten die voldoende hebben bewezen dat ze niet profiteren van het Russische systeem” onder de neutrale vlag kunnen uitkomen. “In het bijzonder ziet het er goed uit voor Yuliya Stepanova“, bevestigde Coe.

De Russische middenafstandloopster is de klokkenluidster die eind vorig jaar in een Duitse tv-documentaire het omvangrijke dopingschandaal in haar land onthulde. Vanwege haar “buitengewone bijdrage aan de strijd tegen doping” hoort zij voor de IAAF niet tot de atleten die onder de collectieve schorsing voor de Russische atletiekfederatie valt. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content