Patrick Lange en Daniela Ryf winnen Ironman Hawaï

© REUTERS

De Duitse atleet Patrick Lange heeft in een recordtijd de Ironman van Hawaï bij de mannen gewonnen. Bij de vrouwen won de Zwitserse Daniela Ryf voor de derde keer op rij. Frederik van Lierde, winnaar in 2013, gaf op na bevoorradingsproblemen.

Patrick Lange,die vorig jaar derde werd, rondde ’s werelds meest prestigieuze volledige triatlon (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en een marathon) af in 8u01:40, de snelste tijd ooit in Hawaï.

De 31-jarige Lange was sneller dan de Canadees Lionel Sanders (8u04:07) en de Schot David McNamee (8u07:11). De Duitser volgt zijn landgenoot Jan Frodeno op als titelhouder, die de vorige twee edities op zijn naam schreef, maar al van bij de start zaterdag met rugproblemen kampte.

Bij de mannen namen ook twee Belgische profs deel: ex-winnaar Frederik Van Lierde (38) en Bart Aernouts (33).

Aernouts werd 12de. Volgens Sporza gaf Van Lierde ontmoedigd op nadat hij enkele minuten had moeten wachten op zijn persoonlijke bevoorrading. Tot dan vertoefde Van Lierde in de kopgroep.

Derde keer op rij

Bij de vrouwen won de Zwitserse Daniela Ryf voor de derde keer op rij.

Ze finishte in 8u50:47, voor de Britse Lucy Charles (8u59:38) en de Australische Sarah Crowley (9u01:38).

Charles voerde een groot deel van de wedstrijd het pak aan, maar ze werd op het einde van het fietsen ingehaald door Ryf. De Zwitserse, die de Ironman van Hawaï ook al in 2015 en 2016 op haar naam schreef, liep daarna een scherpe marathon (3u00:02), waarmee ze haar voorsprong op de Britse nog kon vergroten. Bij de vrouwen nam slechts één Belgische prof deel. Alexandra Tondeur (30) finishte buiten de eerste tien

Partner Content