Martens: ‘Inzake het verzorgen van zijn lichaam was Malisse geen top’

© BELGA

Op de Kim Clijsters Invitational neemt Xavier Malisse straks afscheid van zijn Belgische fans. Steven Martens, ex-coach van Malisse en huidig CEO van de voetbalbond, getuigt in Sport/Voetbalmagazine, over de beste Belgische tennisser uit de geschiedenis.

Steven Martens: “Als je spreekt qua flair, coördinatie, gouden handjes of de soepele versnelling, zat Xavier bij de beteren. Maar talent is meer dan techniek. Concentratie, bijvoorbeeld. Op dat aspect zie je bij de top drie van de wereld heel zelden een verzwakking. In zijn beste dagen kon Xavier dat ook, maar er waren in zijn carrière en zelfs in een mátch periodes waarin dat niet lukte. Talent betekent ook jezelf emotioneel en mentaal altijd in de optimale zone houden. Heeft Xavier dat gekund? Ja. Even vaak als de absolute toppers? Neen.”

“Hij had een heel goed lichaam. Perfecte lengte – 1m85 -, proportionele verhouding, mobiel, explosief… Maar dan kom je bij de tweede vraag: hoe goed is je lichaam om jaren mee te gaan? En dat wordt bepaald door de tijd die je daaraan spendeert. Iemand als Sven Nys is daarin heel erg extreem: ‘Ik moet morgen crossen, dus lig ik de hele dag met mijn voeten omhoog en eet alleen nog spaghetti.’ Ook op dat vlak was Xavier geen top.”

“Dat zijn keuzes die je maakt. Ik herinner me de match van Rafael Nadal tegen Andy Murray, kwartfinale Wimbledon 2008, toen de Schot compleet overpowered werd. ’s Avonds beslisten de Murrays dat ze minder op het veld zouden staan, maar meer aan zijn conditie zouden werken. Die beslissing heeft Xavier nooit genomen, neen, maar ik denk niet dat hij ergens spijt van heeft.”

De Kim Clijsters Invitational vindt op woensdag 11, donderdag 12 en vrijdag 13 december plaats in het Sportpaleis van Antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content