Marc Wilmots krijgt Trofee Raymond Goethals: ‘Heel mooie erkenning’

© Belga

Marc Wilmots is erg vereerd dat hij zich de vierde laureaat van de Trofee Raymond Goethals mag noemen.

Marc Wilmots met de Trofee Raymond Goethals
Marc Wilmots met de Trofee Raymond Goethals© Belga

De bondscoach van de Rode Duivels bleef in de verkiezing voor de trainer die het voorbije jaar het best beantwoordde aan de figuur van Raymond Goethals, zijn wijze van werken en gedrevenheid, Peter Maes (Lokeren) en Hein Vanhaezebrouck (AA Gent) voor. Hij komt op de erelijst naast Eric Gerets, Peter Maes en Francky Dury te staan.

“Ik houd niet van individuele prijzen, maar ben wel heel vereerd. Dit is een heel mooie erkenning”, klonk het in Aalst. “Ik wil ook graag de spelers en de omkadering van de nationale ploeg en de ceo en de voorzitter van de KBVB bedanken”, aldus Wilmots. “Zij hebben de voorbije jaren heel veel voor het Belgisch voetbal gedaan en mede daardoor hebben we enorme stappen voorwaarts gezet. Mijn staff – Vital Borkelmans, Erwin Lemmens, Mario Innaurato en Herman De Landtsheer – is heel belangrijk voor mij en levert schitterend werk. Deze trofee is dan ook niet alleen voor mij, maar ook voor hen”, stelde de bondscoach bij de uitreiking.

Legende

Wilmots kreeg de trofee uit handen van Bernard Tapie, de flamboyante zakenman en ex-voorzitter van Marseille. Die had bij l’OM nog lange tijd samengewerkt met Goethals. “Dat iemand als Tapie speciaal uit Marseille hierheen komt om deze trofee uit te reiken, betekent veel. Hij is net als Raymond Goethals een legende en het feit dat hij hier is toont dat zijn respect voor Goethals erg groot is”, stelde Wilmots.

Tapie zelf, die met ‘Den Tuveneir’ en Marseille in 1993 de Champions League won, heeft nog steeds veel respect voor Goethals. “Raymond was de beste coach die ik gekend heb, een trainer met veel passie en gedrevenheid. Ik zal zijn competentie, persoonlijkheid en eenvoud nooit vergeten”, klonk het.

‘Blijven bevestigen met de Rode Duivels’

Marc Wilmots krijgt Trofee Raymond Goethals: 'Heel mooie erkenning'
© Reuters

Wilmots loodste de Duivels op het WK in Brazilië, voor België het eerste groot toernooi in twaalf jaar tijd, naar de kwartfinales. Zelf vond hij de Wereldbeker bijzonder geslaagd. “Onze vijf WK-matchen waren voor mij echt onvergetelijk. Met de Rode Duivels hebben we op korte tijd enorme stappen vooruit gezet. We hebben vrijwel een perfect jaar achter de rug en schaarden ons op het WK bij de beste acht landen ter wereld”, stelde Wilmots, die op het Sportgala van 2013 ook al verkozen werd tot Coach van het Jaar en ook dit jaar bij de genomineerden zit.

“Toch moeten we blijven bevestigen. Samen moeten we de ambitie blijven hebben om vooruit te gaan met de nationale ploeg, om te durven en om vooruit te voetballen. We hebben het tot de vierde plaats op de FIFA-ranking geschopt, het is nu aan ons om dat ook op het veld te bewijzen en onze plaats in de top tien voor enkele jaren te behouden. We hebben nog steeds een jonge kern, onze toekomst ziet er in ieder geval goed uit”.

Wilmots sloot het jaar met de Duivels af met een teleurstellend scoreloos gelijkspel in hun EK-kwalificatiepartij in Brussel tegen Wales. Door die puntendeling hebben de Belgen vijf op negen in kwalificatiegroep B, de volgende partij met inzet voor Vincent Kompany en co volgt pas eind maart 2015 tegen Cyprus.

“Ik blijf met de voeten op de grond en besef goed dat onze tweede helft tegen Wales veel beter moest. Eerst moeten we ons zien te plaatsen voor het EK van 2016 in Frankrijk en daarna zien we wel”, klonk het bij de bondscoach. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content