Maleisië mag paralympisch WK zwemmen niet langer organiseren na ban op Israël

© Reuters

Het internationaal paralympisch comité (IPC) heeft het WK zwemmen van Maleisië afgenomen. Het Aziatische land had Israël verboden deel te nemen aan het toernooi dat later dit jaar zou worden afgewerkt. Daarop besloot het IPC in te grijpen.

Het evenement voor zwemmers met een handicap moest van 29 juli tot 4 augustus plaatsvinden in Kuching in Maleisië, een land met een moslimmeerderheid.

‘Als gastheer atleten weigeren op basis van een bepaalde nationaliteit, omwille van politieke redenen, is onverdedigbaar en we zien ons dan ook genoodzaakt om op zoek te gaan naar een nieuw gastland’, aldus IPC-voorzitter Andrew Parsons.

Begin januari had Maleisisch premier Mahathir Mohamad aangekondigd dat zijn land geen Israëlische zwemmers zou toelaten op het WK, dat als kwalificatiemogelijkheid geldt voor de Paralympische Spelen in Tokio in 2020. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Saifuddin Abdullah rechtvaardigde deze beslissing vorige week nog door te zeggen dat zijn land ‘strijdt in naam van de onderdrukten’.

Partner Content