Luca Brecel naar halve finales van Welsh Open snooker

© Brecelluca.com

Luca Brecel plaatste zich in Cardiff voor de halve finales van het Welsh Open snooker. De 19-jarige Limburger, 66e op de wereldranglijst, versloeg in de kwartfinales de Engelsman Ricky Walden (WS 9) met 5-3. Hij wordt de eerste Belg in de halve finale van een ranking-tornooi.

Net als tijdens zijn vorige wedstrijd, tegen ’s werelds nummer één Mark Selby , moest Luca Brecel aanvankelijk het spel ondergaan. Enkele onvoorzichtigheden gaven Walden de kans om er 3-0 van te maken. Brecel kon voor de pauze de nul achter zijn naam wegvegen. Ook frame vijf was voor Brecel, en dit na een 72 break. Het zesde frame werd een thriller. Zo stonden er met zes rode ballen te spelen slechts 23 punten op het scorebord. Walden kreeg een kans om op 4-2 voorsprong te komen, maar hij miste een gemakkelijke rode bal, waarna Brecel op gelijke hoogte kwam.

In het zevende frame drukte Brecel nogmaals op het gaspedaal, wat resulteerde in een 90 break. Hij kreeg in frame acht meteen een kans waaruit hij slechts dertien punten scoorde. Walden, dit seizoen winnaar van het International Championship, lukte een dertig break, maar ook hij miste. Brecel zette daar een dertig break tegenover, maar ging opnieuw in de fout. Hij liet hierbij de rode bal voor de pocket liggen. Walden potte de bal maar zag de witte bal ook in de pocket verdwijnen. Brecel kreeg de bal in hand en potte de gele tot en met de roze bal weg voor de zege.

John Higgins

Voor de eerste maal in de geschiedenis van het snooker staat er een Belg in de halve finales van een rankingtoernooi. Twee jaar geleden bereikte Brecel al eens de kwartfinales van het UK Championship, toen verloor hij met het kleinste verschil van Shaun Murphy.

In de halve finale neemt Brecel het op tegen de viervoudige wereldkampioen John Higgins (WS 14), winnaar van het toernooi in 2000, 2010 en 2011. De Schot versloeg in zijn kwartfinale zijn landgenoot Stephen Maguire (WS 12) met 6-1. In de andere halve finale neemt thuisspeler Mark Williams (WS 16) het op tegen de Engelsman Ben Woollaston (WS 36).

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content