Lionel Cox draagt Belgische vlag op slotceremonie Olympische Spelen

© Belga

Lionel Cox mag de Belgische vlag dragen tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen in Londen. De 31-jarige Luikenaar zorgde voor het beste Belgische resultaat, met zilver in het liggend karabijnschieten van op 50 meter.

Behalve met het zilver van Cox gaat België ook met twee bronzen medailles naar huis, dankzij judoka Charline Van Snick en zeilster Evi Van Acker. Dat is 1 medaille meer dan in Peking vier jaar geleden, maar een olympische titel ontbreekt wel.

Met opgeheven hoofd

Pierre-Olivier Beckers is een tevreden man. De voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) zegt dat de Belgen Londen met opgeheven hoofd mogen verlaten, zeker als de vergelijking wordt gemaakt met andere landen die meer middelen ter beschikking hebben.

“Ik onthoud ook de prestaties van Hans Van Alphen, vierde in de tienkamp, dat is indrukwekkend. Ik ga niet alle atleten beoordelen, want ik vergeet er beslist. Ik wil wel de prestatie van onze zwemmers onderstrepen. In Athene in 2004 stond er geen enkele Belgische zwemmer aan de start, acht jaar later keren we terug met enkele mooie resultaten: de zesde plaats (in de reeksen, nvdr) van de 4x100m vrije slag-ploeg en de Belgische records van François Heersbrandt en Pieter Timmers.

Naast de drie medailles heeft de voorzitter van het BOIC ook lof voor de ereplaatsen van de Belgen, maar hij moest ook enkele teleurstellingen verwerken. “We hoopten op betere resultaten in drie belangrijke sporten, internationaal gezien: tennis, wielrennen en de ruitersport.

Beckers ijvert verder voor meer middelen en investeringen voor topsport in ons land. “Anders is het onmogelijk om betere resultaten neer te zetten en dus ook meer medailles te behalen”, verklaarde hij. “Groot-Brittannië heeft een budget van 27 miljoen euro voor het roeien, dat is meer dan ons totale budget. We hinken achterop in vergelijking met landen die wel fors geïnvesteerd hebben in topsport. Er moeten dus dringend knopen worden doorgehakt.”

Jacques Rogge: “Londen heeft de Spelen opgefrist” Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal de Olympische sluiten. “Londen heeft de Spelen opgefrist, met ongelooflijke wedstrijden” klonk het bij Rogge.

In tegenstelling tot zijn voorganger Juan Antonio Samaranch heeft Rogge het niet over “de beste Spelen ooit”, omdat hij een vergelijking oneerlijk vindt. “Londen heeft de Spelen nieuw leven ingeblazen, in verschillende aspecten. Hier en daar waren er kleine problemen, maar die zullen we delen met de mensen van Rio 2016.”

Volgens Rogge wordt het ook belangrijk dat het thuisland goed blijft presteren. “We moesten twee dagen wachten voor de eerste bronzen medaille voor de Britten er kwam in de wegrit voor vrouwen, maar sindsdien konden we het tempo niet meer volgen. Brazilië zal nu zijn sporters voorbereiden om hetzelfde te doen.”

Rogge noemde de tranen van de Brit Chris Hoy een “bepalend moment voor de Spelen”. Hoy veroverde zijn zesde gouden medaille op de Spelen, een nationaal record. Het meest magische moment was voor Rogge het wereldrecord van de Keniaan David Rudisha op de 800 meter, “een magische strijd, schoonheid in actie.”

Hetze rond Usain Bolt
Sebastian Coe, voorzitter van het organisatiecomité, vond dan weer dat het Britse volk een pluim verdiende. “De Britten hebben dag na dag de stadions gevuld en ze omgetoverd tot sporttheaters.”

Over de hetze rond Usain Bolt was Rogge kort: “Hij is geen levende legende, maar een icoon, zelfs de beste spurter aller tijden. Ik denk dat we die discussie nu kunnen afronden.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content