Lijst van rijkste sporters spuwt testosteron

© belgaimage

Cristiano Ronaldo mag dan nog schitteren op het WK in Rusland, op de nieuwe lijst van rijkste sportmensen ter wereld moet hij Floyd Mayweather en Lionel Messi laten voorgaan. En bij de vrouwen? Niemand in de top 100.

Toen Forbes zijn eerste lijst in 1990 publiceerde, stonden Steffi Graf (nummer 13) en Gabriela Sabatini (21) nog stevig in de top 30. Het jaar erna kregen ze het gezelschap van Monica Seles en Jennifer Capriati, ook al tennissters, maar sindsdien kalfde het aantal vrouwelijke grootverdieners steeds verder af.

Sinds de uitbreiding van de lijst van 50 naar 100 namen (2010) stonden er nooit meer dan drie vrouwen – allemaal tennisdiva’s – in de top 100 ( Maria Sjarapova, Serena Williams en Li Na), die dit jaar om uiteenlopende redenen een exclusieve mannenzaak is geworden. De Chinese tennisster ging in 2014 met pensioen, in 2017 haalde Sjaropova na haar dopingschorsing de lijst niet en nadat ze haar carrière tijdens haar zwangerschap on hold zette, verdween ook Williams uit de top 100.

Door haar lucratieve sponsordeals cashte de jongste Williams wel 15,5 miljoen euro – in de hele wereld doen slechts zestien atleten beter – maar het prijzengeld kelderde van 7 miljoen naar … 53.500 euro, waardoor ze meer dan 4 miljoen euro minder bijeenschraapte dan het nummer 100, basketballer Nicholas Batum, die bij de Charlotte Hornets en zijn sponsors 19,8 miljoen ophaalde.

De sterren van de NBA zijn door het optrekken van de salary cap, het logische gevolg van de tv-deal sinds het seizoen 2016/17, het best vertegenwoordigd: 40 namen, onder wie absolute grootverdiener LeBron James (73,8 miljoen, nr 6) en Stephen Curry (66,4 miljoen, nr 8). Tussen de twee boomlange heren staat Roger Federer met 66,6 miljoen op plaats 7, maar niemand kan zichzelf beter ‘verkopen’ dan de Zwitserse maestro: 56 miljoen per jaar, goed voor meer dan 83 procent van zijn totale inkomen.

Na basketbal valt het meest te rapen in de National Football League, waar de 18 namen worden aangevoerd door Matt Ryan, de quarterback van de Atlanta Falcons (58,1 miljoen, nr 9). Forbes noteert 38 spelers uit de Major League Baseball die meer dan 17 miljoen euro scoorden, 14 onder hen haalden de top 100, waarin één constante is te bespeuren: 82 procent beoefent een ploegsport, waar de tv-deals explodeerden. Voor de mannen welteverstaan: de NBA incasseert 2,2 miljard euro per jaar, terwijl ESPN slechts 21,5 miljoen betaalt aan de WNBA.

In de top drie moet Cristiano Ronaldo (92,8 miljoen), die twee jaar de lijst aanvoerde, Floyd Mayweather (245 miljoen) en Lionel Messi (95,4) laten voorgaan. MMA-vechter Conor McGregor, die voor zijn kamp tegen Mayweather 73 miljoen kreeg en ook nog eens 12 miljoen bij zijn sponsors ophaalde, is dé verrassing aan de top en doet net iets beter dan Neymar (77,3 miljoen). En, ook opvallend: Tiger Woods, die de voorbije drie jaar amper speelde, is op plaats 16 (37,2 miljoen, voor 95 procent betaald door sponsors) de enige golfer in de lijst. Niet alles heeft met prestaties te maken…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content