Karakters: Jan Vertonghen

© IMAGEGLOBE

Maandag 23 december – Canvas – 20.40u

Bijna een kwarteeuw nadat Jan Ceulemans met België de achtste finales van de Mondiale ’90 in Italië bereikte, zal er komende juni opnieuw een Sterke Jan op het WK staan. Voor Jan Vertonghen, een van de sterkhouders van de Rode Duivels, is Brazilië een droom die werkelijkheid wordt.

Voor deze laatste aflevering van Karakters zocht Ben Crabbé Vertonghen op in Londen, waar hij bij Tottenham voetbalt. Ze spreken over zijn jeugd in het landelijke Tielrode, waar hij opgroeide in een gezin met nog twee broers. Van VK Tielrode ging hij via de jeugd van Germinal Beerschot naar Ajax. Hij vertelt hoe het was om als jongen van zestien alleen naar Amsterdam te trekken.

Vertonghen werd niet gespaard door het leven. Zijn pa, zijn gids in alles wat hij deed en doet, was jarenlang ziek en stierf in 2007. “Ik zou onmiddellijk mijn carrière opgeven om mijn vader nog één keer terug te zien”, zegt Jan daarover. Wanneer hij in 2012 verkozen wordt tot Nederlands Voetballer van het Jaar, houdt hij tijdens het gala een beklijvende toespraak waarin hij zijn vader dankt en eert.

Het gesprek gaat natuurlijk ook uitgebreid over de nationale ploeg. Over het moeilijke begin, over de kentering tijdens de Olympische Spelen van Peking en over de kwalificatie voor het WK van volgend jaar. Er zijn ook sterke getuigenissen van Jans moeder, zijn vriend Moussa Dembélé en van Ajaxkenner David Endt. (PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content