Jong én blank sprintwonder: onthoud de naam Matthew Boling

© /
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

Matthew Boling, 18 jaar, Texaan. Onthoud de naam, want de kans is groot dat de blonde student de volgende jaren zal schitteren in de allergrootste atletiekstadions.

Het flitste op het kleine scherm, net aan de finish, en bijna niemand die het kon geloven: 9’98. Op een meeting voor … highschoolstudenten. Matthew Boling, laatstejaars van Strake Jesuit College Preparatory in Houston, had net de snelste tijd ooit voor een 18-jarige neergezet.

De wind blies in zijn voordeel, twee keer zoveel als toegelaten om gehomologeerd te worden, maar toch. Hij was nog een honderdste sneller dan Trayvon Bromell, de eerste highschoolstudent die, in 2013, onder de magische 10 seconden was gedoken en twee jaar erna op het WK in Peking met 9’90 brons pakte, na Usain Bolt en Justin Gatlin.

En er zit méér in de benen van Boling, die vorig jaar in november al een sportbeurs kreeg voor de University of Georgia, waar hij straks in het atletiekprogramma wordt opgenomen. Midden maart zette hij op de Texas Relays de tijden op de 100 (10’22) én de 200 meter (20’58) scherper en in het verspringen noteerde hij 8,01 meter, slechts zes highschoolstudenten sprongen ooit verder.

‘Veel van die jonge beloften breken uiteindelijk niet door, maar in het verleden waren er niet zoveel jongens die in verschillende disciplines uitstekend presteerden’, reageerde Ato Boldon, viervoudig medaillewinnaar op 100 en 200 meter op de Spelen in Atlanta en Sydney. De wereldkampioen op de 200 meter van 1997 is momenteel atletiekanalist voor NBC en keek de voorbije maanden met verbazing naar Bolings tijden en sprongen. ‘Een echte allrounder, die in zijn leeftijdscategorie wereldtop in vier verschillende disciplines is.’

Vooral zijn tijden op de 100 meter zijn verrassend, omdat het koninginnennummer de voorbije seizoenen niet op zijn repertoire stond. Vorig jaar pakte hij op het scholenkampioenschap in Texas de titel in het verspringen en werd hij nipt tweede op de 400 meter, op het WK U20 in Tampere snelde hij met de Amerikaanse estafetteploeg naar het zilver op de 4×400 meter.

En, benadrukte Althea Thomas, assistent-atletiekcoach aan de University of Georgia: hij had een beurs gekregen omdat zijn beste tijd op de 400 meter (46’1) uitzonderlijk was voor een highschoolstudent. ‘Toen hij in Finland aan zijn eerste internationale kampioenschap deelnam, leek het alsof hij in zijn tuin tegen zijn tweelingbroer aan het lopen was. Onverstoorbaar. Het was hem op geen enkel moment aan te zien dat hij voor het eerst Texas had verlaten’, zei Thomas aan NBC, waar ze pleitte om hem alsnog in de richting van de 100, 200 en het verspringen te duwen.

‘Een blanke Amerikaanse sprinter die zulke tijden neerzet, is enorm goed voor de sport. Daarmee wordt nog maar eens een stereotype onderuitgehaald. We moeten niet onder de indruk zijn van zijn kleur, wel van zijn talent’, benadrukte Boldon. ‘De sprintnummers zijn voor hem nieuw en daar is nog werk aan, maar het zou me niet verbazen mocht hij zich in het verspringen plaatsen voor de Spelen in 2020. ‘

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content