Ian Thorpe: This Is Me

In zijn autobiografie This Is Me vertelt de zwemsensatie de manier waarop de wijnfles hem door de donkere dagen hielp.

Ian Thorpe was en is een fenomeen. Met zijn lange armen en reuzenvoeten (schoenmaat 52) leek hij wel voorbestemd voor een leven in het water. Tussen 1998 en 2004 was hij de koning van de 200 meter, de 400 meter en de 800 meter crawl.

In 2006 ging echter het licht uit. Een joekel van een depressie deed Thorpe, toen amper 24 jaar oud, kappen met de topsport.

In zijn autobiografie This Is Me vertelt de zwemsensatie de manier waarop de wijnfles hem door die donkere dagen hielp (“Ik dronk soms hoeveelheden die nu ongeloofwaardig lijken, maar bijna altijd achter gesloten deuren, thuis.”).

Ook bekent de Australiër dat hij nog steeds afhankelijk is van medicatie: “Het vijlt de donkere kantjes af, maar helaas ook de highs. Ik kan geen extase meer voelen.”

Naast een depressie vecht Ian Thorpe – tot zijn grote frustratie – ook al sinds zijn tienerjaren tegen geruchten rond zijn seksuele geaardheid. Geruchten die hij in This Is Me overigens ontkent.

Vorig jaar maakte de Thorpedo een fel gemediatiseerde comeback na vijf jaar inactiviteit en al slaagde hij er niet in zich te kwalificeren voor de Spelen in Londen, toch blikt hij hoopvol vooruit naar het WK volgend jaar in Barcelona. Zij het nog steeds met die sluimerende demonen in zijn hoofd.

“Telkens wanneer ik wakker word, is elke dag een potentiële donkere dag. Ik besef dat het een ziekte is waar ik mee zal moeten leren leven.” (MS) ‘Ian Thorpe: This Is Me’ van Ian Thorpe en Robert Wainwright werd uitgegeven door Simon&Schuster, telt 336 pagina’s en kost 25 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content