Hockey: Red Lions verliezen finale maar winnen olympisch zilver

© BELGA

Ondanks een vroege voorsprong hebben de Belgische hockeymannen de olympische finale met 4-2 verloren van Argentinië. In een slotoffensief kwamen de Red Lions nog terug tot 2-3, maar nadat de Belgische doelman naar de kant werd gehaald, maakten de Argentijnen het verschil onoverbrugbaar.

De ontgoocheling om de nederlaag was groot, maar de Red Lions konden terugblikken op een schitterend toernooi.

De Belgen kwamen in de beginminuten op voorsprong, kregen drie tegendoelpunten binnen, en konden dan milderen tot 3-2. Een ultiem Belgisch offensief leverde een Argentijns tegendoelpunt op. Dat was de einduitslag: 4-2.

De Belgische mannenhockeyploeg (FIH 6) was dus uitstekend aan de confrontatie met de Argentijnen (FIH 7) begonnen. Na 2:35 opende Tanguy Cosyns met een slimme deviatie de score.

Daarna waren het de Argentijnen die drie keer in tien minuten de weg naar de netten vonden, via Pedro Ibarra (11:24), Ignacio Ortiz (14:20) en Gonzalo Peillat (21:01). I

Tanguy Cosyns viert zijn openingsdoelpunt tegen Argentinië in de hockey-finale op de Olympische Spelen in Rio
Tanguy Cosyns viert zijn openingsdoelpunt tegen Argentinië in de hockey-finale op de Olympische Spelen in Rio© Belga

In het derde kwart knalde Gauthier Boccard (44:52) na een schitterende actie de Belgen echter terug in de wedstrijd. Met een 2-3 op het scorebord kregen de Lions nog twee strafcorners om op gelijke hoogte te komen, maar de Belgen konden de kansen niet benutten. In de slotfase maakte Agustin Mazzilli er nog 2-4 van. Bij de Argentijnen mocht Luca Masso, de kleinzoon van Eddy Merckx, even invallen.

Mooi parcours, zesde medaille

Voor België en Argentinië was het de eerste keer dat ze een olympische hockeyfinale bij de mannen mochten spelen. De verrassende Argentijnen kegelden eerder in de halve finales titelverdediger Duitsland (FIH 3) uit het toernooi, België bleek toen te sterk voor olympisch vicekampioen Nederland (FIH 2). In de strijd om het brons trokken de Duitsers aan het langste eind. De medaille voor de Lions is pas de eerste Belgische medaille in een ploegsport sinds 1936. Toen pakte het Belgische waterpoloteam brons in Berlijn. Het is de tweede keer dat een Belgisch hockeyteam een olympische medaille kan pakken. Op de Spelen van 1920 in Antwerpen veroverden de Belgische hockeymannen brons.

(Belga/SD/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content