Hockey Nation opent de deuren in Antwerpen

© GF

Het Antwerpse Zuid is een retailconcept rijker: Hockey Nation verkoopt niet enkel hockeymateriaal en -kleding, maar wil daarnaast ook hockeyliefhebbers cluboverstijgend een ontmoetingsplek bieden.

Gedreven door de stick, gefocust op de bal en gehard door het kunstgras: hoewel veldhockey bij ons nog maar net in de schijnwerpers staat, kent de sport al jaren een ontzettend trouwe achterban die iedere wedstrijd weer uitdijt.

Eigen label en testveld

Scott en Roy Brocken, Filip Baute en Erik Devis trokken al langer aan hetzelfde laken onder de blauwgroene tweekleur van de Boomse club Braxgata, maar haakten dit najaar sticks en ondernemerszin in elkaar om aan de noden van de hockeyfan te voldoen. Het resultaat? Hockey Nation; een vernieuwende hockey conceptstore die naast de populaire hockeymerken als Osaka, Adidas, TK, Dita, Asics en Reece ook kleding, materiaal en parfum onder haar eigen label verkoopt.

Daarnaast heeft Hockey Nation als enige Belgische shop een volwaardig testveld van 60 m2. “Een indoor testveld was voor ons een absolute must”, vertelt Scott Brocken. “Het is heel belangrijk om je stick even uit te kunnen proberen voordat je hem koopt. Zo garanderen we klanttevredenheid.” De winkel moet bovendien ook dienen als sportieve ontmoetingsplek voor hockeyliefhebbers van alle leeftijden en clubs, die aan de bar in het industriële winkelpand kunnen verbroederen over de meest recente wedstrijden, sticks en transfers.

Hockey Nation in Antwerpen
Hockey Nation in Antwerpen© GF

De volledige hockey beleving

“België had echt nood aan een hockeywinkel met een grote diversiteit aan producten”, zegt Filip Baute. “De meeste shops die hockeyspullen verkopen hebben een heel beperkt aanbod. Vandaar dat wij met Hockey Nation de volledige hockey beleving willen aanbieden: van materiaal tot kleding tot verzorging, en dat binnen een groot merkenpakket.”

De positieve prestaties van onze Red Lions en Panthers op de Olympische Spelen van Japan en Londen en de mooie resultaten op recente Europese en Wereldkampioenschappen deed de interesse voor veldhockey behoorlijk aanscherpen. “Tien jaar geleden waren er zo’n 15.000 spelende leden in België, momenteel zijn er meer dan 35.000 geregistreerd. Bovendien neemt het aantal clubs ook jaarlijks behoorlijk toe. Ik denk dat mensen eindelijk door hebben wat een fijne sport veldhockey is”, aldus Baute.

Voetbal met veldhockeyregels

Deze populariteitsboost kan eindelijk ook wat vooroordelen over het veldhockey – dat het een elitaire sport is, bijvoorbeeld – doen verdwijnen. Het lidgeld voor een hockeyseizoen ligt inderdaad hoger dan dat voor een voetbalseizoen (nvdr: een jongere van 16 betaalt voor een hockeyseizoen bij Braxgata €395, voor een voetbalseizoen bij Rupel Boom FC €290) maar dat komt omdat hockeyclubs (nog) geen subsidies krijgen. En waar het leeuwendeel van de hockeyspelers vroeger inderdaad Franstalig was, is die taalbarrière ondertussen al lang doorbroken – al zal dat een echte hockeyliefhebber worst wezen.

Hockey Nation in Antwerpen
Hockey Nation in Antwerpen© GF

“Veldhockey is een ontzettend respectvolle sport”, vervolgt Baute. “Op het veld is fairplay bijvoorbeeld de belangrijkste spelregel, iets waar ze in het voetbal nog wel wat van kunnen opsteken.” Baute is ervan overtuigd dat wanneer men enkele regels uit het hockeyhandboek zou toepassen op voetbal, de sport ook meer van een respectvol karakter zou kunnen genieten.

“Neem nu de gele kaart: wie op een hockeyveld tegen een gele kaart aanloopt, moet zonder pardon enkele minuten van het veld, minuten die hij of zij kan gebruiken om te reflecteren over wat er fout is gegaan. Een voetballer krijgt gewoon een waarschuwing en heeft dus dat bezinningsmoment niet, waardoor frustratie en agressie zich gaan opstapelen en het respect voor de scheidsrechter en medespelers schop per schop afbrokkelt”, verklaart Baute.

Of de Belgische voetbalbond gewonnen zal zijn voor dit voorstel is nog af te wachten, maar de opening van Hockey Nation was alvast wél een goed idee.

Hockey Nation in Antwerpen
Hockey Nation in Antwerpen© GF

Door bal en stick gelouterd

De kleurrijke sticks en schoenen vormen een vrolijk contrast met de industriële bakstenen muren en de kleding en accessoires liggen uitgestald zoals in een echte boetiek. Het testveld biedt voldoende ruimte voor dribbels, pushes en slagen, grote schermen tonen hockeyfragmenten en het feit dat alle vier de uitbaters zelf gelouterd spelers zijn, zorgt ervoor dat iedereen hier met professioneel advies naar buiten gaat.

Wie zich dus wil laten onderdompelen in de wondere wereld van het veldhockey, of gewoon een knappe stick wil kopen die je in de reguliere sportzaken niet vindt, kan voortaan iedere dag terecht in Hockey Nation op de Antwerpse Waalse Kaai.

Katrin Swartenbroux

Hockey Nation, Waalse Kaai 57, 2000 Antwerpen. Open van maandag tot vrijdag van 12 tot 20h, zaterdag van 9 tot 18h en ook zondag open van 10 tot 14h.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content