Grenada viert eerste olympisch goud ooit dankzij Kirani James

© Reuters

Op het piepkleine Caribische eiland is een heus volksfeest losgebarsten.

Op het piepkleine Caribische eiland Grenada is een heus volksfeest losgebarsten nadat Kirani James (19) het land een eerste gouden medaille bezorgde. James won op de Olympische Spelen van Londen de 400 meter bij de mannen door in de finale onder anderen de broers Borlée achter zich te laten.

Feest

In Grenada trokken mensen massaal de straat op om hun held te vieren. Ze dansten, zongen en zwaaiden met vlaggen, zo melden internationale media. “James is een goed rolmodel voor onze jeugd,” zei premier Tillman Thomas aan de BBC. “Hij is zeer gedisciplineerd, georganiseerd en gefocust.”

De Grenadianen hopen dat de zege van James hun land bekender zal maken. Grenada, ten noorden van Trinidad en Tobago, is met een oppervlakte van 344 km² en amper een honderdduizendtal inwoners een van de kleinste landen ter wereld.

Wereldrecord in vizier

Kirani James was reeds wereldkampioen op de 400 meter. In Londen werd hij overigens de eerste niet-Amerikaan die op die afstand onder de 44 seconden liep (43.94). Michael Johnson verklaarde al te vrezen dat zijn wereldrecord, dat sinds 1999 op 43.18 staat, door Kirani James zal worden verbroken. (KVDA)

Grotere kaart weergeven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content